[Opinie] Zoo, circuri, delfinarii, mai sunt oare necesare?

Pe 1 iunie la Constanța a avut loc un protest pașnic organizat de Asociația Freedom and Respect for Every Earthling (F.R.E.E) împotriva extinderii celebrului delfinariu în urma unei decizii a Ministerului Turismului. Oameni din mai multe regiuni ale țării au ales să participe la protest pentru că sunt de părere că a ține animale sălbatice extrem de inteligente precum delfinii în captivitate este o cruzime și practicile de acest gen trebuie oprite.

Știința este și ea de partea delfinilor

Potrivit TrueActivist.com, în India delfinii sunt considerați încă din 2014 ca fiind „persoane non-umane”, la fel și în Chile, Costa Rica și Ungaria. BBC.com relatează că în 2012, la Vancouver, în Canada, în cadrul celei mai mari conferințe pe teme științifice din lume – întâlnirea anuală a Asociației Americane pentru Avansare Științifică (AAAS), oamenii de știință au arătat rezultatele unor studii care demonstrează faptul că delfinii și balenele au conștiință de sine și o inteligență superioară, care ar trebui să le confere drepturi specifice. Marea Britanie a închis ultimul delfinariu în anul 1993, iar în țări ca Brazilia, Luxembourg, Nicaragua și Norvegia, există legislație foarte strictă cu privire la captivitatea cetaceelor, Canada interzicând cu desăvârșire această practică.

„Considerăm decizia Ministerului Turismului de a finanța extinderea delfinariului ca una imorală și iresponsabilă”, declară reprezentanții Asociației F.R.E.E.. Ei explică faptul că delfinii „au structuri sociale complexe, existând grupări chiar și de până la 1000 de indivizi. Niciun delfinariu, oricât ar fi de mare, nu poate compensa pentru aceste necesități. O viață în captivitate, în care fac spectacole pentru turiști, nu este una naturală pentru ei și le compromite sănătatea fizică și mintală”, detaliază organizatorii protestului.

Viitorul este holograma

Futurism.com a anunțat că un circ din Germania, Circul Roncalli, folosește deja această tehnologie în cadrul spectacolelor sale. Decizia vizionară a Circului Roncalli, pe lângă faptul că a dus la încetarea exploatării animalelor pentru amuzament, a adus sub cupolă și mai mulți spectatori, curioși să vadă show-ul viitorului.

Trebuie găsite soluții pentru animalele crescute în captivitate

Odată cu noile tehnologii, evoluția morală a omenirii și schimbarea modului în care animalele sunt tratate, multe dintre cele care acum sunt ținute captive în delfinarii și grădini zoologice sau sunt exploatate în circuri vor trebui eliberate sau relocate în sanctuare. „Din păcate, Ni-Ni și Chen-Chen nu pot fi eliberate în larg, fiind născute în captivitate, însă ele pot fi relocate într-un sanctuar maritim de încredere, unde să aibă o viață mai liniștită, mai aproape de cea naturală și să nu fie nevoite să facă trucuri pentru amuzamentul oamenilor”, explică reprezentanții Asociației F.R.E.E..

În momentul de față însă, România este încă departe de a se putea alinia la tendințele internaționale. În prezent, conform Green Report și Pro TV, citați de Asociația F.R.E.E., delfinii din Marea Neagră sunt grav afectați de plasele de pescuit, poluare cu deșeuri și poluare fonică, diminuarea stocului de hrană și braconaj. O soluție propusă de militanții pentru drepturile animalelor pentru protejarea speciilor acvatice din țara noastră ar fi, printre altele, crearea de sanctuare marine în locul delfinariilor.

Leave a Reply