Birmaneza „perfectă”

Ca și siameza, pisica birmaneză este răspândită la noi, cu sau fără pedigree.
Birmaneza „perfectă” din punctul de vedere al standardului este mare și compactă, cu părul lung și mătăsos, având firul ceva mai subțire decât al persanei, cu o textură fină, mereu lucioasă.
Blana este de culoare deschisă, preferabil cu tente aurii și se închide către extremități (cap, urechi, coadă, picioare) până la negru lucios. Varietățile de culoare sunt apropiate de cele ale siamezei-de aceea se face des confuzie între cele două rase.
Mai multe despre pisica birmaneză »
Despre pisica siameză

Siameza este una dintre cele mai ușor de recunoscut rase de pisici orientale. Locul de origine al acestei rase nu este identificat exact dar se crede că ar fi Asia de Sud-Est. Se spune că aceste pisici sunt urmașele pisicilor sacre din Siam (astăzi Thailanda). În Thailanda sunt numite Wichien-maat, care înseamnă „Diamant selenar”. În secolul 20 pisicile siameze au devenit una din cele mai populare rase de pisici din Europa și America de Nord.
Pisicile din această rasă sunt albe, având blana colorată la extremități. Blana este colorată doar în zonele cele mai reci ale corpului, cum ar fi membrele sau fața. Toți puii de pisici siameze sunt născuți albi sau de culoare crem. Petele caracteristice rasei apar după primle patru săptămâni și pot avea culori precum brun, ciocolatiu, liliachiu sau albastru-cenușiu. Părul siamezelor este scurt, iar blana, care este strălucitoare, de obicei se întunecă odată cu înaintarea în vârstă.
Mai multe despre pisica siameză »
Diferențe între pisica birmaneză și pisica siameză
Birmaneza are un corp mai compact, este o pisică mai degrabă „îndesată”. Când această pisică stă în șezut, aspectul ei este aproape rotund. Capul este rotund, corpul este scurt, membrele sunt puternice și groase. Birmaneza are pete albe caracteristice dispuse (ideal) simetric, ca niște „mănuși” și „cizmulițe”. Mănușile – dacă sunt perfecte – înconjoară vârful lăbuței fără discontinuități iar cizmulițele se prelungesc ușor pe partea din spate a picioarelor și, privite din spate, seamănă cu niște picături.
Siameza este longilină, capul este și el alungit și elegant, membrele sunt puternice, dar delicate, iar blana siamezei nu trebuie să aibă pete albe delimitate. Blana siamezei este albă sau crem, și trece către culoare închisă spre extremități în degrade.
Totuși, cel mai bine poți face diferența între cele două dacă mergi la una din expozițiile feline care au loc anual, vezi multe pisici din ambele rase și discuți cu crescătorii, care sunt întotdeauna foarte dornici să-ți povestească despre pisicile lor.