Malocluzia la câini

În mod normal, un cățel are 28 de dinți până împlinește șase luni. În cele din urmă, câinii adulți din majoritatea raselor vor avea 42 de dinți. O aliniere greșită a dinților câinelui, sau malocluzie, se produce atunci când suprapunerea ansamblului dinților de pe un maxilar pe celălalt este incorectă în momentul în care când gura este închisă.

Cele mai întâlnite probleme de sănătate care se pot produce ca efect al malocluziei sunt:

  • rănile din interiorul gurii;
  • afecțiuni periodontale;
  • uzură prematură a dinților;
  • fracturi ale maxilarului.

Câinii care sunt afectați de malocluzie vor avea dificultăți să mestece, să apuce hrana din vas și s-ar putea să prefere decât bucățile mari de mâncare. De asemenea, aceste patrupede sunt predispuse la acumularea de tartru și placă dentară.

Vârfurile premolarilor de sus (dinții din spatele caninilor) ar trebui să vină în spațiul dintre premolarii de jos, însă în cazurile cele mai întâlnite de malocluzie această aliniere este imperfectă. Cazurile de malocluzie sunt destul de întâlnite la rasele de câini cu fața plată (brahicefalice), precum Pechinez, Pug, Boston Terrier sau Shih Tzu.

Un alt tip de malocluzie se produce atunci când maxilarul superior este mai lung decât cel inferior. Cățeii născuți cu această problemă își vor reveni singuri dacă diferența dintre cele două maxilare nu este prea mare. Totuși, mușcătura unui câine se va forma definitiv după zece luni de la naștere. Dincolo de acest moment, remedierea problemei dentare nu se va produce fără intervenție medicală. Odată cu apariția dinților permanenți, malocluzia poate provoca probleme foarte serioase țesutului moale din gura și extracțiile sunt uneori necesare.

Majoritatea cazurilor de malocluzie au cauze ereditare și nu necesită tratament. În unele situații extracțiile sunt necesare. Dacă patrupedul dumneavoastră prezintă orice tip de malocluzie este bine să îngrijiți regulat dinții câinelui pentru a evita depunerea de tartru și placă. În urmă unei consultații din partea unui medic veterinar puteți decide achiziționarea unui aparat dentar special pentru cățel.

Mihail Grigore
Foto: Public Domain