Cunoașterea caracterului puiului de câine este foarte importantă în stabilirea unei strategii de educare a patrupedului. Un câine submisiv va trebui să fie dresat de o persoană calmă și răbdătoare, în timp ce unul cu caracter dominant va avea nevoie de o persoană care va ști să-și arate și să-și impună autoritatea. Testarea psihologică a câinilor se face încă dinaintea primului război mondial. Dacă la început evaluarea se făcea doar în cazul câinilor utilitari, astăzi un test psihologic poate fi făcut cu orice câine în încercarea de a înțelege cât mai bine nevoile și temperamentul patrupedului.
Un astfel de test psihologic pentru câini este Testul Campbell. Stăpânul trebuie să supună cățelul la acest test când patrupedul are între cinci și șapte luni. Puiul va fi dus într-un loc pe care nu îl cunoaște, unde nu sunt oameni și nu există factori de întrerupere sau distragere a atenției. În timpul testului nu trebuie să recompensăm cățelul în niciun fel ci doar să îi vorbim pe un ton normal. Testul urmărește cinci aspecte ale temperamentului unui câine (atracția socială, reacția la diferiți stimuli, reacția la obligații, controlul social, opunerea la ridicare), iar răspunsurile indică un tip anume de caracter.
Atracția socială
Puiul trebuie să fie în zona de testare. Ne îndepărtăm 1-3 metri și chemăm puiul bătând ușor din palme, în același timp ne lăsăm pe genunchi. Puiul trebuie să fie cu spatele la intrarea în cameră sau zonă.
- Vine imediat, sare și mușcă de mâini, are coadă ridicată;
- Vine imediat, da cu lăbuțele și linge palmele, are coada ridicată;
- Vine imediat, are coada ridicată;
- Vine imediat, are coada lăsată;
- Ezită la venire, are coada lăsată;
- Nu vine.
Însoțirea
Acest test indică gradul de independență: ne ridicăm și ne îndepărtăm ușor de pui. Trebuie să fim siguri că patrupedul se uită la uită la noi.
- Vine și el imediat, intră printre picioare, mușcă, are coada ridicată;
- Vine și el imediat, intră printre picioare, are coada lăsată;
- Vine și el imediat, are coada ridicată;
- Vine și el imediat, are coada lăsată;
- Ezită să ne urmeze, are coada lăsată;
- Nu ne urmează sau se îndepărtează.
Imobilizarea
Acest test va arăta modul în care puiul va accepta stresul când va fi dominat fizic sau social: mângâiem puiul cu blândețe, apăsând ușor cu palma pornind de pe cap, până spre coadă. Continuăm până vedem o reacție în comportamentul puiului.
- Sare la mână, lovește cu lăbuțele, mușcă, mârâie;
- Sare la mână, lovește cu lăbuțele;
- Se apropie de noi și încearcă să ne lingă pe față;
- Se lasă pe burtă, lingandu-ne mână;
- Se întoarce pe spate și își arată burta, ne linge mână;
- Pleacă și stă departe de noi.
Dominarea prin ridicare de la sol
Acest test arată cât de mult va accepta puiul dominarea atunci când nu se află în controlul situației: ridicăm puiul de burtă și piept cu ambele mâini și îl ținem suspendat 30 de secunde.
- Se zbate violent, mușcă și mârâie;
- Se zbate violent;
- Nu se zbate, este relaxat;
- Se zbate, se liniștește, ne linge mâinile;
- Nu se zbate, ne linge mâinile;
- Stă liniștit.
Aportul
Testul următor arată cât de mult este adaptat puiul la un program de dresaj: ne propiem de pui și îi atragem atenția cu o minge de tenis.
Când arată interes, aruncăm mingea la 1-2 metri în fața puiului.
- Urmărește mingea, o ia în gură și fuge;
- Urmărește mingea, rămâne în picioare deasupra ei, dar nu se întoarce;
- Urmărește mingea, o prinde și se întoarce cu ea la noi;
- Urmărește mingea și se întoarce fără minge la noi;
- Începe să urmărească mingea apoi își pierde interesul;
- Nu urmărește mingea.
Sensibilitatea la atingere
Acest test stabilește gradul de rezistență la atingere: ținem o lăbuță din față a câinelui între degete și apăsam din ce în ce mai tare în timp ce numărăm încet până la 10.
- 8-10 până ce puiul are o reacție;
- 6-7 până ce puiul are o reacție;
- 5-6 până ce puiul are o reacție;
- 2-4 până ce puiul are o reacție;
- 1-2 până ce puiul are o reacție.
Sensibilitatea la sunet
Următorul test indică sensibilitatea la sunet, și poate fi și un test rudimentar pentru depistarea surzeniei: punem puiul în mijlocul camerei sau al spațiului unde se face testarea și lăsăm să cadă pe sol un obiect care produce zgomot destul de mare (o oală sau o cutie de metal).
- Ascultă, localizează zgomotul și merge spre sursă lătrând;
- Ascultă, localizează sunetul și lătra;
- Ascultă, localizează sunetul, arăta interes și merge către sursă;
- Ascultă și localizează sunetul;
- Se lasă la pământ cu teamă, se dă înapoi, se ascunde;
- Ignoră sunetul, nu arată curiozitate.
Reacția la obiecte noi
Testul indică cât de adaptabil este cățelul la apariția unor obiecte necunoscute: punem puiul în mijlocul camerei sau al spațiului unde se face testarea. Legăm un prosop mic sau o bucată de cârpă cu o sfoară și o aruncăm pe sol, la 1-2 metri de pui, apoi tragem de sfoară îndepărtând cârpă de pui cu mișcări bruște, ca și cum ne-am juca cu o pisică.
- Se uită la cârpă, atacă și mușcă;
- Se uită la cârpă, are coada ridicată și lătră;
- Se uită la cârpă curios și se apropie să investigheze;
- Se uită la cârpă, lătra, are coadă între picioare;
- Fuge, se ascunde.
Rezultate
Punctaj majoritar: 1 – Puiul este foarte dominant, va musca foarte repede. Prin natura sa se va opune stăpânului și are nevoie de o mână forte . Trebuie să avem experiență cu câinii pentru a ne putea înțelege cu acest patruped. Acest gen de pui va putea fi folosit cu succes în pază și protecție.
Punctaj majoritar: 2 – Puiul este dominant și încrezător în sine. Dacă suntem fermi și consecvenți atunci câinele va accepta cu ușurință să fie condus. Dacă nu am mai avut câini atunci ar trebui să nu adoptăm un astfel de câine însă pentru cineva cu experiență câinele poate fi dresat foarte bine
Punctaj majoritar: 3 – Acest pui este relaxat, prietenos, și se va adapta cu ușurință la mai orice situație având un temperament flexibil. Are o mare nevoie de exercițiu fizic și nu este recomandat familiilor cu copii mici sau persoanelor în vârstă.
Punctaj majoritar: 4 – Acest pui este perfect pentru familiile cu copii, fiind ușor de controlat. Câinele va căuta permanent îndrumarea stăpânului.
Punctaj majoritar: 5 – Acest pui nu are încredere în sine și este foarte umil. Va deveni foarte dependent de stăpân și trebuie încurajat permanent pentru a se menține pe linia de plutire.
Punctaj majoritar: 6 – Puiul din această categorie este foarte independent. Acest câine nu este afectuos membrii familiei și nu simte nevoia prezenței umane. Rasele predispuse acestui gen sunt gării, Basenjii și unele rase nordice.
Concluzii
Testul Campbell ne dă o imagine cu privire la inteligența, echilibrul și dorința de lucru a câinelui cu stăpânul. În cazul în care răspunsurile cele mai întâlnite sunt 3 și 4 atunci câinii pot fi considerați buni companioni. Câinii cu punctaj majoritar 1 sau 2 au calitățile necesare pentru a deveni câini de serviciu, pază și protecție.
Mihail Grigore
Foto: public domain / Golhen