Intoxicația cu nicotina la câini

Nicotina este principalul compus neurotoxic din tutun. Nu multă lume știe că nicotina este vândută în principal sub formă de pesticid. Un exemplu de otrăvire cu nicotină este reprezentat de amețeală și starea de vomă de după prima țigară fumată. Nicotină este toxică și pentru animalele de companie. Cele mai întâlnite surse de intoxicație cu nicotină sunt țigările, mucurile de țigară și chiar gumele de mestecat și plasturii cu nicotină.

Unele animale de companie sunt atrase de produse precum tutunul de mestecat care conține arome de miere, sirop sau alte dulciuri. Dacă nivelul de toxicitate al nicotinei atinge 10 miligrame pentru fiecare kilogram din greutatea animalului, câinele este în pericol de moarte.

Urmează o listă cu câteva produse care conțin nicotină și cantitatea de compus neurotoxic din ele:

  • O țigară conține între 15 și 25 de miligrame de nicotină, în funcție de firma producătoare;
  • Plasturii care înlocuiesc tutunul conțin între 8 și 114 miligrame de nicotină;
  • Gumele antifumat conțin aproximativ 4 miligrame de nicotină fiecare;
  • Un trabuc are până la 40 de miligrame de nicotină;
  • Mucul de țigară poate conține între 4 și 8 miligrame de nicotină, în funcție de lungimea lui și conținutul țigării. Mucurile de țigară conțin surprinzător de multă nicotină din cauza faptului că fumatul concentrează acest compus în capătul țigării;
  • Tutunul de mestecat conține aproximativ 8 miligrame de nicotină per gram.

Între două și patru țigări mâncate sunt suficiente pentru ca un câine de 4.5 kilograme să arate semnele unei intoxicații. Simptomele unei otrăviri cu nicotină depind de cantitatea și de tipul de nicotină înghițită de câine și de greutatea animalului. Mulți câini vor vomita după ingerare. Când sunt consumate cantități însemnate, efectele pot fi letale pentru animal, însă chiar și puțină nicotină poate induce simptome.

Fără tratament, intoxicația cu nicotină poate cauza paralizia mușchilor pulmonari și câinele poate muri pentru că nu poate respira în doar câteva ore de la ingerarea nicotinei. Cele mai întâlnite simptome ale intoxicației cu nicotină sunt: tremuratul, slăbirea, lipsa coordonării, depresia, hiperactivitatea, letargia (în cazul dozelor mari), ritmul rapid al respirației sau respirație îngreunată, salivarea excesivă, pupilele dilatate, vomitarea, diareea, posibile atacuri de apoplexie și aritmia cardiacă. Diagnosticul de intoxicație cu tutun este bazat de obicei pe identificarea unor situații în care patrupedul a fost expus sau a mâncat produse ce conțin nicotină și arată simptome specifice.

Tratamentul imediat îl reprezintă reducerea cantității de nicotină din stomacul câinelui și îngrijirea câinelui până când restul de nicotină este inactivat de ficat și eliminat din corp. Inducerea vomitării este recomandată dacă animalul tocmai ce a ingerat nicotină. Pentru situațiile mai grave spălăturile gastrice sunt folosite sub sedative, pentru că mulți pacienți sunt agitați. Și noxele din fumul de țigară pot fi o sursă de nicotină. Acestea se depun pe părul animalelor și ajung în corpul patrupedelor, prin lins, atunci când acestea își fac toaletă. În aceste situații băile sunt recomandate.

Timpul critic de după ingerare este de patru ore. Dacă patrupedul supraviețuiește acestui interval, sunt șanse mari să-și revină. Totuși, în ciuda tratamentului, unii câini care au consumat cantități importante de nicotină nu vor supraviețui. Cea mai bună metodă de a evita intoxicația cu nicotină este să eliminați sursa de otrăvire. Țineți minte că și scrumierele și produsele din tutun consumate pot avea urme reziduale de nicotină.

Mihail Grigore
Foto: Public Domain