Limbajul corpului la iguană

Iguanele comunică cu ajutorul corpului. „Cuvintele” lor sunt formate din poziții ale corpului sau mișcări. Chiar dacă iguanele sunt capabile să învețe anumite cuvinte rostite sau sunete din casă (ca numele lor sau sunetul produs de deschiderea unei uși), aceste reptile comunică cel mai eficient cu noi folosind limbajul pe care îl stăpânesc cel mai bine. Depinde de proprietarul unei iguane să învețe cum să-i citească limbajul corpului (să-i interpreteze pozițiile și mișcările) pentru a-i înțelege mesajele.

Poziția corpului

Poziția unei iguane-relaxate-dar-alerte este destul de asemănătoare cu a unui câine. Corpul este întins cu genunchii flexați iar capul și gâtul sunt ridicate. Când se află în această poziție, iguanele pot adormi foarte ușor. Câteodată capul rămâne ridicat chiar dacă ochii sunt închiși, dar de obicei își lasă și capul aplecat. Când dorm adânc își întind picioarele de-a lungul corpului (poziția „înotătorului”) și, uneori chiar pun un picior din spate peste coadă.

Din poziția relaxată iguana se și poate ridica repede dacă există vreun pericol sau dacă este mângâiată de stăpân. Reptila își va arcui spatele dacă este atinsă pentru a întâmpina mâna stăpânului. Când două iguane, de obicei masculi, se luptă pentru femele, cel care cedează va adopta o poziție de „supunere”. Postura este asemănătoare cu a unui câine care vrea să se joace: picioarele din față sunt lipite de pământ, genunchii sunt puțin flexați pentru a se mișca repede dacă este nevoie, corpul este aproape de pământ și membrele din spate sunt puțin ridicate. Capul și gâtul sunt, de asemenea, lipite de pământ. În acest fel iguana recunoaște că este de rang inferior și nu reprezintă nicio amenințare. Deocamdată.

Bărbia dublă

Bărbia reprezintă mai mult decât un „panou solar” și face parte din sistemul de comunicare al unei iguane. De altfel, modul în care iguana își ține bărbia poate spune foarte multe despre starea de spirit a reptilei. Când membrana din care este alcătuită bărbia iguanei este prinsă strâns sub cap, un adult sau un pui de iguană arată supunere și o stare de non-agresivitate. Dacă bărbia este relaxată, cu membrana atârnând liber, atunci iguana va arăta că este liniștită și se simte în siguranță.

Când membrana bărbiei este întinsă, iguana indică faptul că se simte amenințată. Reptila încearcă să pară mai mare decât este de fapt pentru a-și intimida rivalul sau orice consideră ea că îi poate face rău. Extinderea fermă a bărbiei se petrece în principal când un animal sau o persoană necunoscută intră în teritoriul iguanei. Atunci când membrana este întinsă, poziția este înaltă și corpul este comprimat lateral, iguana face tot posibilul să intimideze ceva sau pe cineva. Dacă ținta lor se află într-un loc mai jos de cel în care se află, iguanele vor încerca să se aplece peste ea pentru a-și sublinia poziția.

Mersul nervos

Acest mers este specific masculilor și este folosit când iguana se simte amenințată sau curtează. În timpul acestui mers, iguana își comprimă lateral corpul pentru a părea mai înaltă, picioarele sunt ținute drept și coada arcuită se balansează. Atunci când vă apropiați de o iguana care abordează acest mers, reptila va începe să se miște în cercuri încercând să caute profilul cel mai avantajos pentru a da impresia că este foarte mare.

Datul din coadă

Această mișcare poate fi folosită în timpul mișcării de curtare dar și într-o poziție statică. Doar capătul cozii se mișcă, asemănător cozii pisicilor care se pregătesc să atace. Această manifestare pare că semnifică o stare de spirit confuză, ca atunci când masculii sunt stimulați sexual. Corpul iguanei va fi ridicat și comprimat lateral dar capul va fi aplecat ca într-o poziție de supunere.

Ochii

Când aduceți prima dată iguana acasă, probabil că va petrece mult timp cu ochii închiși. În acest mod, reptila încearcă să facă față la avalanșa de stimuli pe care îi primește. Pe măsură ce se va acomoda mai bine la noua situație, veți observa că închiderea ambilor ochi se întâmplă foarte rar (de obicei când sunt mângâiate, dar ca semn al plăcerii). Atunci când ochiul cu care privește în direcția dumneavoastră se închide în timp ce celălalt rămâne deschis, înseamnă că iguana se simte confortabil în preajma stăpânului dar continuă să fie atentă la lucrurile din jurul ei.

Mihail Grigore