Încercările unui proprietar de iguană

Iguanele sunt reptile superbe și pot deveni excelente animale de casă. Mulți proprietari sunt luați însă prin surprindere de cât de mari, puternice și, uneori, agresive pot deveni iguanele pe măsură ce se maturizează. Mânuirea regulată și blândă este absolut necesară pentru îmblânzirea iguanelor.

Deseori, o iguană este foarte docilă în primele zile după ce a fost adusă acasă. În acest moment mulți proprietari cred că îmblânzirea iguanei nu va fi foarte dificilă. Aceștia vor avea curând o surpriză neplăcută atunci când iguana va începe să arate primele semne de agresivitate. Comportamentul reptilei este normal. Atunci când este adusă într-o nouă casă, iguana poate fi prea speriată și intimidată de noua locuință. Cu trecerea timpului însă, pe măsură ce iguana se va obișnui cu mediul ambiant, aceasta își va arătă reticența față de atingerea stăpânului. Gradul de dificultate pe care stăpânii îl vor întâmpina în îmblânzirea unei iguane depinde de vârsta animalului și de trecutul acestuia. De obicei, o iguană matură este mai ușor de stăpânit pentru că puii sunt imprevizibili și își vor schimba foarte mult comportamentul odată ce ajung la maturitate sexuală.

Iguanele cumpărate din magazinele de animale vor fi deja destul de stresate din cauza transportului și cazării. Achiziționarea unei iguane de la un adăpost pentru animalele fără stăpân este o idee foarte bună dar trebuie să se țină cont de faptul că unele animale aflate în adăposturi sunt victimele neglijenței sau chiar maltratării și va dura mai mult până când stăpânul îi va câștiga încrederea. Îmblânzirea înseamnă, în primul rând, câștigarea încrederii, iar acest lucru nu se va întâmpla peste noapte. În funcție de caracterul iguanei, îmblânzirea poate dura și câteva luni. Stăpânul reptilei trebuie să fie răbdător și perseverent dacă își dorește un animal de companie fericit.

Viitorii proprietari de iguane trebuie să fie conștienți că aceste reptile dețin un adevărat arsenal de apărare, așa că trebuie să se aștepte la zgârieturi și mușcături în primele „ședințe” de îmblânzire. Foarte important este ca stăpânii să știe să interpreteze comportamentul iguanei pentru a evita situațiile neplăcute. Mișcările scurte din cap și extensia pielii de sub barbă pot fi semne că iguana se simte amenințată și se va apăra. Smuciturile din coadă sunt un semn clar de agresivitate.

Pentru îmblânzirea iguanei este nevoie de un echilibru între mânuirea prea fermă și stabilirea clară a rolului superior pe care îl are stăpânul. Proprietarul trebuie să aibe o atingere hotărâtă dar fără să streseze prea mult iguană. Dacă stăpânul se retrage și lasă în pace iguana atunci când aceasta devine agresivă, atunci îi va da acesteia de înțeles că a câștigat și că violența o va ajuta să obțină ce vrea. Atunci când se va simți amenințată, iguana va zgâria, mușca și vă lovi cu coada. Stăpânul trebuie să fie hotărât și să îi arate ce el ia deciziile și conduce ostilitățile.

Etape pentru îmblânzirea iguanei

Există câțiva pași de urmat pentru orice nou proprietar de iguane, dacă își dorește să își îmblânzească animalul de companie. Mai întâi, iguana trebuie lăsată să se obișnuiască cu noua locuință. Este foarte bine să se stabilească o rutină în ceea ce privește hrănirea și curățenia. O rutină previzibilă va da o stare de siguranță reptilei. Stăpânul trebuie să vorbească cu iguana în timp ce o hrănește sau curăță cușca iar animalul trebuie să stea într-un loc din care poate urmări mișcările proprietarului. Aceste lucruri vor ajuta iguana să se obișnuiască cu prezența stăpânului ei. Cu timpul, proprietarul iguanei trebuie să petreacă timp doar uitându-se la ea și să îi vorbească folosindu-i numele.

Următorul pas presupune întinderea mâinii în cușcă pentru a atinge ușor iguana. Reptila trebuie abordată dintr-o parte și nu de deasupra ei pentru ca, în acest caz, animalul va crede că este în pericol. Dacă iguana ia o postură agresivă sau se mișcă panicată trebuie lăsată în pace însă nu într-un mod evident. Stăpânul trebuie să încerce în continuare cu mișcări încete, vorbind animalului în același timp. Dacă proprietarul renunță imediat, iguana va crede că ea își îmblânzește stăpânul! Acest pas trebuie repetat până când reptila se va obișnui să fie atinsă.

Urmează ridicarea iguanei în brațe. Dacă reptila este de mici dimensiuni stăpânul o poate ridica apucând-o pe sub burtă dar, dacă este mai mare, va fi nevoie să fie ținută și de zonă pelviană, la baza cozii. Înainte de a ridica în brațe iguana, stăpânul trebuie să se asigure că nu există vreun loc prin care reptila poate ieși din cameră. Iguanele se pot strecura prin niște locuri foarte strâmte. De asemenea, iguanele se pot cățăra foarte ușor pe mobilă, așa că este foarte bine ca orice obiect care se poate sparge să fie îndepărtat. Iguana se poate agăță singură de corpul stăpânului, dacă se simte în siguranță.

În cazul în care iguana se zbate în brațele stăpânului, ea nu trebuie lăsată jos până când nu se calmează. Astfel, va înțelege că doar fiind calmă va obține ceea ce își dorește. Dacă reptila scapă din strânsoarea proprietarului, acesta nu trebuie să intre în panică și să alerge după animal. Iguana trebuie lăsată în pace, să se calmeze, și stăpânul trebuie să se apropie ușor, vorbindu-i încet. Niciodată o iguana nu trebuie ținută de coadă atunci când încearcă să fugă. Aceste reptile își pot desprinde coada pentru a scăpa iar stăpânul se va trezi ca a rămas cu coadă iguanei în mână în timp ce animalul fuge mai departe.

Odată ce iguana devine mai receptivă la mânuire, stăpânul poate respecta mai mult toanele animalului. Dacă reptila este cuminte de obicei dar arată semne că este neliniștită, stăpânul trebuie să accepte cu mai multă ușurință starea iguanei.

Mihail Grigore
Foto: Bas Leenders / http://flickr.com/photos/basl/ Creative Commons Attribution Share-Alike