Cum să recunoașteți problemele de sănătate ale iguanei

O iguană să poate răni în mai multe feluri. Câteodată rana este evidentă, însă există cazuri în care sursa suferinței reptilei poate să nu fie ușor de sesizat. Când rănile sunt minore, puteți îngriji chiar dumneavoastră reptila, dar uneori este destul de complicat să faceți diferența dintre o leziune minoră și una foarte gravă.

Dacă nu ați mai avut iguane sau dacă nu ați mai fost puși în situația de a întâlni și trata rana unei astfel de reptile, nu tratați situația cu superficialitate. Mergeți cu iguana imediat la un medic veterinar. Cu cât așteptați mai mult până duceți iguana la veterinar cu atât crește riscul ca problema de sănătate a reptilei să se agraveze. Urmează o listă cu cele mai întâlnite probleme de sănătate ale iguanelor și moduri în care să reacționați la situația reptilei.

Abcesul reprezintă o pungă cu puroi care apare, de obicei, ca rezultat al unei leziuni în zona gâtului, picioarelor, ghearelor și cozii. Aceste răni apar cel mai des când două iguane împart același cămin și se luptă pentru teritoriu. O altă formă de abces apare când iguana își rănește în mod repetat nașul sau botul lovindu-se puternic de suprafețe dure. Nu toate cazurile de abces apar în zona în care s-a produs leziunea sau imediat după rănire. De fapt, abcesele pot apărea și după luni de la producerea leziunii sau chiar și atunci când nu există nicio rană. Abcesele impun o vizită la veterinar care poate recomanda un tratament cu antibiotice, pentru început. Dacă situația persistă, se poate ajunge la îndepărtarea chirurgicală a abcesului. Chiar și după operație, abcesele se pot dezvolta în aceeași zonă și va fi nevoie de multe tratamente consecutive.

Arsurile sunt cauzate cel mai des de surse de căldură: roci încinse, suprafețe de încălzire plasate sub acvariu fără un substrat de protecție, surse de lumină supra-încălzite sau elemente de ceramică încinse. Arsurile pot fi superficiale, cu doar o mică bășică, sau pot fi destul de severe încât să cauzeze decesul înainte ca stăpânul să-și dea seama că ceva e în neregulă. Deși puteți trata arsurile mici acasă cu diferite uleiuri, cel mai bine este să nu faceți presupuneri cu privire la severitatea leziunii. Chiar și în cazul arsurilor moderate, iguana trebuie consultată de un veterinar. Arsurile serioase pot distruge pielea, rezultând pierderea masivă de fluide și iguana devine foarte vulnerabilă în fața infecțiilor.

Dacă iguana a suferit arsuri pe burtă sau zona pelviană trebuie să înlăturați toate sursele de căldură aflate sub reptilă pe durata recuperării. După ce rana s-a vindecat încălziți și zona de sub iguană, însă cu moderație. Iguanele au nevoie de un mediu cald, nu numai de suprafețe încinse, pentru a-și regla temperatura corporală. În cazul în care iguana preferă să stea permanent sub o sursă de lumină sau nu pleacă de pe o piatră încălzită atunci zona în care reptila se află este prea rece și animalul încearcă să profite cât mai mult de singura sursă de căldură. Dacă nu luați măsuri imediat, trebuie să vă așteptați ca iguana să sufere arsuri.

Iguanele se cațără cu ajutorul degetelor și al ghearelor. Când se plimbă, cațără sau sar, iguanele își pot rupe un deget sau își pot pierde o gheară. Aceleași răni se produce își prinde într-o dintr-o de lemn. poate rămâne de deget printr-o de piele. Cel bine este îndepărtați . Trageți scurt dar ferm de , după care puneți vârful degetului iguanei într-o , apoi ungeți-l cu unguent antibiotic. Repetați tratamentul pentru multe zile. funcție de , la loc repede încet. tăiați moderat ghearele prea ascuțite ale iguanei eliminați fisurile gropile mici din crengile pe care se veți astfel de probleme pe viitor.

În unele dimineți veți observa o mixtură de fluid și salivă uscată în colțurile gurii iguanei. S-ar putea să fie destul de întărită încât să fi lipit de tot gură reptilei. Cauza este, de obicei, o leziune minoră a gingiilor. Această rană poate fi provocată de mușcarea unui obiect dur, precum o sârmă din acvariu, o creangă subțire sau coadă unei alte iguane. Înmuiați un prosop într-o substanță dezinfectantă și aplicați ușor pe depunerile din colțurile gurii. În cele din urmă, mixtura se va lichefia și va putea fi îndepărtată. După ce ați curățat fața iguanei, verificați-i interiorul gurii și căutați semne ale vreunei sângerări (în formă unor linii roșii) sau ale unor plăgi (în formă unor mici bucăți de țesut de culoare galbenă, albă sau verde). Dacă nu vedeți niciunul dintre semnele unei afecțiuni, atunci nu aveți motive să va faceți griji.

Probabil veți fi nevoiți să curățați crusta din colțurile gurii iguanei de mai multe ori pe zi, dar țesutul afectat se vindecă repede în cazul reptilelor sănătoase. Dacă problema persistă, mergeți cu animalul la un medic veterinar pentru că aceasta ar putea indica o infecție care se poate înrăutăți și răspândi în tot corpul reptilei. Iguanele nu au maniere când vine vorba de mâncat, așa că asigurați-vă că ce pare a fi o rană nu este decât o parte din prânz împrăștiată pe față sau picioarele reptilei.

Mihail Grigore
Foto: Public Domain