Laperm, pisicile cu părul creț

Despre rasa Laperm

Rase de pisici - Pisica Laperm
Pisica Laperm

Pisicile din rasa Laperm fac parte din clasa Rex, recunoscută pentru blana creață și moale. Aceste pisici sunt originare din Statele Unite ale Americii și se găsesc astăzi în toată lumea. Rasa este unică din punct de vedere genetic, nefiind înrudită direct cu niciuna dintre celelalte rase Rex. Pisicile Laperm au o constituție elegantă și atletică și sunt caracterizate ca fiind foarte afectuoase, active și sociabile. Laperm sunt, de asemenea, recunoscute ca fiind printre cele mai hipoalergenice rase de pisici, provocând un număr semnificativ mai mic de alergii decât celelalte pisici.

Istorie

Prima pisică Laperm s-a născut în anul 1982 și a fost rezultatul unei mutații spontane. Primii crescătorii de Laperm au fost Linda și Richard Koehl, care dețineau o fermă în statul Oregon și care au adoptat mai multe pisici pentru a ține sub control numărul animalelor dăunătoare. Una dintre aceste pisici, un tabby cu păr scurt, pe nume Speedy, a născut mai mulți pui care includeau o pisicuță aproape cheală cu mai multe linii pe piele. La început soții Koehl au fost îngrijorați de starea de sănătate a puiului dar acesta a crescut sănătos având o blană moale și foarte creață.

Pisicuța cu aspect ciudat a primit numele Curly și nu a fost tratată în vreun mod special, „lucrând” alături de suratele ei la fermă. Cu timpul, stăpânii lui Curly au început să aprecieze afecțiunea deosebită pe care pisica o arată față de ei. Curly a rămas însărcinată și a născut cinci pui, toți masculi, care aveau același tip de blană. Niciunul dintre cei cinci pui nu a fost sterilizat, așa că genă s-a răspândit cu repeziciune.

Linda Koehl a făcut mai multe investigații și a descoperit că era în posesia unei noi rase de pisici. Cu ajutorul unor crescători, Laperm a devenit o prezență obișnuită la expozițiile de profil iar exemplare din această rasă sunt crescute, astăzi, în toată lumea.

Aspect

Inspirată de părul creț al pisicii, proprietara Linda Koehl a numit rasa „Laperm”, de la „păr făcut permanent”. Blana pisicii Laperm are gradul maxim de încrețire pe partea de dedesubt a corpului, în zona gâtului și a bazei urechilor. Laperm pot avea atât blană lungă cât și scurtă (mult mai texturată). Orice culoare și tipar sunt acceptate pentru blana acestor pisici. Laperm sunt pisici de talie medie cu picioare și gât puțin alungite. Capul are contururi rotunde cu o frunte puțin plată. Urechile urmăresc liniile feței în timp ce ochii sunt ușor migdalați și expresivi.

Temperament

Pisicile Laperm sunt foarte sociabile și prietenoase, putând fi foarte afectuoase cu stăpânii lor. Se bucură de compania oamenilor și se simt cel mai bine în casele „aglomerate” pentru că sunt foarte jucăușe și își păstrează firea copilăroasă toată viața. Deși este o pisică activă, Laperm va prefera întotdeauna să se liniștească și să se așeze lângă stăpân, dacă acesta nu are chef de joacă.

Pisicile din această rasă caută permanent contactul fizic cu stăpânul și îi va atinge fața cu lăbuțele sau își va freca fruntea de capul, gâtul sau fața stăpânului. Firea foarte drăgălașă a pisicilor Laperm îi captivează pe toți cei care o întâlnesc. Laperm începe să toarcă imediat cum își vede stăpânul și iubește să stea în poală și să fie mângâiată.

Caracteristici

După naștere, puii de Laperm pot trece prin mai multe etape ale creșterii blănii. Mulți pui vor rămâne cu blana așa cum s-au născut, în timp ce unora le va cădea părul parțial sau total. Părul va crește la loc, mai des și mai creț. Blana continuă să cresca în primii trei ani de viață și va avea diferite grade de încrețire iar îngrijirea nu este una specială. Laperm sunt foarte curioase, dorind să știe permanent ce se întâmplă în jurul lor.

Unii pui au fost observați că își lasă mama și urmăresc vocea oamenilor încă dinainte de a deschide ochii. Pisicile Laperm sunt, în general, tăcute și vor mieuna decât atunci când vor cerși atenție. Având în vedere trecutul ca pisică de fermă, Laperm sunt foarte bune la vânătoare dar se adaptează ușor și la viața de apartament datorită atașamentului special pe care îl dezvoltă față de stăpân.

Mihail Grigore
Foto: Bebopscrx (GNU Free Documentation License), https://commons.wikimedia.org (GNU Free Documentation License)