Chartreux – observatorul tăcut

Despre Pisica Chartreux

Rase de pisici - Pisica Chartreux
Pisica Chartreux

Chartreux este o rasă de pisici originară din Franța. Pisicile Chartreux sunt cunoscute pentru blana cu strat dublu și zâmbetul lor. Aceste pisici sunt excelenți vânători și foarte apreciate de către fermieri. De asemenea, mascota celui mai mare festival de jazz din lume, The Montreal Internațional Jazz Festival, este „Ste Cat”, o pisică de culoare albastră din rasa Chartreux. Printre cei mai cunoscuți stăpâni de Chartreux se numără scriitoarea franceză Sidonie-Gabrielle Colette sau generalul Charles de Gaulle.

Istorie

Potrivit unei legende, pisicile Chartreux sunt urmașele felinelor aduse în Franța de călugării Carthusieni pentru a locui în mănăstirea din munții Chartreuse, la nord de orașul Grenoble. O altă legendă identifică strămoșii acestei rase ca fiind pisicile sălbatice din munții Siriei, aduse în Franța de soldații participanți la Cruciadele din secolul al XIII-lea. Primul document, care menționează rasa, aparține naturalistului francez Georges-Louis Leclerc și a fost scris în secolul al XVIII-lea.

Pisicile Chartreux au fost la un pas de dispariție în timpul Primului Război Mondial iar exemplare în sălbăticie nu au mai fost văzute după cea de a doua conflagrație mondială. Un efort susținut al crescătorilor a salvat rasa de la extincție. Prima pisică din rasa Chartreux a fost adusă în Statele Unite ale Americii de către John Gammon, în 1971. Cat Fanciers’ Association a permis proprietarilor de Chartreux să participe cu pisicile la expoziții, începând din anul 1987.

Aspect

Rase de pisici - Pisica Chartreux
Pisica Chartreux

Pisica Chartreux are un corp robust, musculos, cu umeri lați și piept puternic. Picioarele sunt de lungime medie, osoase și aparent subțiri. Capul acestei pisici este rotunjit, cu fruntea ușor conturată ce se ascute spre un bot subțire ce dă impresia că felina zâmbește. Nasul este drept iar ochii sunt rotunzi, cu extremele curbate ușor în sus. Culoarea ochilor variază de la auriu la cupru. Urechile sunt situate sus pe cap, având înălțime și lățime medii. Blana pisicii Chartreux are un aspect lânos datorită unui sub-strat dens ce îi dă rezistență. Orice nuanță de albastru este acceptată pentru culoarea blănii la această rasă.

Temperament

Chartreux sunt foarte tăcute, rareori făcând zgomot iar unele exemplare sunt chiar mute. Le place să observe discret ce se întâmplă în jurul lor. Unele pisici din această rasă au putut fi învățate să efectueze acțiuni complicate, precum pornirea unui radio sau deschiderea clanțelor de la uși, dovedind un grad foarte înalt de inteligență. Chartreux ajung la maturitate după doi ani însă își păstrează pentru toată viața plăcerea de a se juca. Unele pisici pot fi învățate să recupereze obiecte mici, precum câinii, și pot fi dresate să răspundă când sunt strigate pe nume.

Chartreux sunt foarte bune cu copiii și alte animale de casă. Nu sunt agresive și pot se pot atașa foarte mult de stăpân, fac față cu bine călătoriilor lungi și sunt, în general, foarte sănătoase. Chartreux pot dezvolta afecțiune specială pentru o singură persoană din casă (uneori chiar urmărind persoana favorită dintr-o cameră într-altă) însă arată atașament și față de ceilalți membri ai familiei.

Caracteristici

Rase de pisici - Pisica Chartreux
Pisica Chartreux

Pisicilor Chartreux le place foarte mult și să se uite la televizor și, fiind destul de gurmandă, există întotdeauna pericolul obezității. Chartreux sunt cunoscute și datorită faptului că încearcă să intervină în acțiunile stăpânului, jucându-se cu cablul telefonului când se vorbește la el sau încercând permanent să fie în fața stăpânului când acesta merge. Cea mai bună metodă de a îngriji blana acestei pisici este, pur și simplu, mângâierea animalului, fără să se folosească o perie. Astfel, și comportamentul social al pisicii va avea de câștigat.

Mihail Grigore
foto: public domain, pixabay.com