Jucăriile pentru câini

Pentru câini și alte animale de companie jucăriile nu sunt un moft, ci o necesitate. Jucăriile ajută câinii să nu se plictisească atunci când sunt lăsați singuri acasă și chiar pot ajuta în prevenirea dezvoltării unor probleme de comportament. Față de pisici, care sunt mai pretențioase, câinii sunt dispuși să se joace cu orice ajunge în lăbuțele lor. Asta înseamnă că trebuie să fim foarte atenți la modul în care se joacă prietenii noștri patrupezi, pentru a evita orice situație nedorită.

Mulți factori contribuie la nivelul de siguranță al unei jucării, iar o parte dintre aceștia depind de mărimea câinelui, cât de activ este animalul și, evident, preferințele acestuia. Un alt factor important este mediul în care câinele nostru își petrece timpul. De obicei lucrurile care par cele mai atrăgătoare pentru un câine sunt exact cele mai periculoase pentru animal. Trebuie să ascundem de câine șnururi, panglici, inele de cauciuc, jucării ale copiilor, colanți sau orice altceva din casă care poate fi înghițit de către animalul de companie. Jucăriile trebuie să fie potrivite dimensiunii câinelui. Mingile sau alte jucării care sunt prea mici pot fi înghițite cu ușurință și pot rămâne blocate în gâtul animalului. Trebuie să scăpăm de jucării care au părți mici ce pot fi demontate.

Jucăriile de mestecat sunt foarte populare printre câini. Animalele de companie mestecă orice, de la papuci, la covoare sau mobilă, iar stăpânii găsesc o metodă de a scăpa de obiceiul câinelui prin achiziționarea jucăriilor de mestecat. Din păcate anumite tipuri de astfel de jucării pot fi destul de dăunătoare pentru patruped. Unele jucării de mestecat conțin piele de animale (cel mai des, de vită) și substanțe periculoase pentru câine se pot afla pe aceste obiecte. Câinii se pot asfixia cu bucăți din aceste jucării, după ce sunt mestecate pentru mai multă vreme. Este bine să urmărim câinele în momentele în care mesteca o astfel de jucărie. O alternativă foarte bună o reprezintă achiziționarea jucăriilor fabricate din cauciuc foarte tare, care sunt mai sigure și nu se deteriorează repede.

O altă populară categorie de jucării o reprezintă cele care scot sunete ascuțite. Acestea au, de obicei, un mecanism care produce „chițăitul” ascuns în centru. Câinele poate simți nevoia de a căuta și distruge sursa zgomotului și ar putea ronțăi până la a înghiți jucăria. Unele jucării sunt umplute cu diferite substanțe sau materiale și, deși nu există jucărie care să nu poată fi distrusă, unele dintre acestea sunt mai rezistente. Nu există materiale pentru umplerea jucăriilor care să fie cu adevărat digestibile.

Unele jucării sunt foarte la îndemână și pot oferi distracție și confort animalului de companie. Mingile de tenis de câmp sunt excelente jucării pentru câinii activi, însă trebuie să verificăm din când în când învelișul mingilor pentru a nu fi deteriorat. Tricouri mai vechi, fețe de pernă sau pături care ne aparțin pot fi foarte confortabile pentru câine, mai ales dacă încă poartă mirosul nostru. Totuși aceste obiecte pot fi deteriorate după perioade mai lungi și trebuie aruncate pentru siguranța câinelui.

Există mai multe feluri în care putem obține cele mai bune rezultate de la jucăriile pentru câini pe care le achiziționăm pentru prietenul nostru patruped. Putem face o rotație săptămânală a jucăriilor astfel încât câinele să aibă acces la doar o parte din lucrurile cu care se poate distra. Dacă însă animalul de companie are o jucărie favorită atunci trebuie să o lăsăm permanent la dispoziția câinelui. Trebuie să oferim o gamă variată de jucării, de la cele pentru cărat, la cele de mestecat sau cele de „omorât”. „De-a v-ați ascunselea” este un joc foarte distractiv pentru câini. Jucăriile „găsite” sunt mult mai atractive decât jucăriile care sunt în mod evident disponibile.

Multe dintre jucăriile pentru căței ar trebui să fie interactive. Câinii au nevoie de timp plin de activitate împreună cu stăpânii lor. Fie că e vorba de returnarea mingii sau frisbee sau un joc „De-a v-ați ascunselea”, câinele va utiliza energia fizică și psihică acumulată în timpul plictiselii. Aceste activități întăresc legătura dintre om și animalul său de companie, reduc stresul datorat izolării iar, în cazul cățeilor plini de energie și al patrupedelor care nu au fost dresate, oferă o foarte bună oportunitate pentru socializare.

Mihail Grigore
Foto: Public Domain / AZOP