National Geographic anunța că cercetători austrieci de la Universitatea din Viena specializați în comportamentul animalelor au observat în cadrul unui studiu că și câinii posedă aptitudinea, care se credea a fi proprie doar primatelor, adică maimuțelor și omului, de a sesiza nedreptatea.
Unul dintre behavioriștii austrieci care a luat parte la experiment, dr. Friederike Range a făcut un experiment cu ajutorul a doi câini dresați „să dea laba” la cerere. În cadrul experimentului, unul dintre câini primea ca recompensă o bucată de cârnat iar celălalt nu era recompensat deloc. Câinele care nu a primit recompensa întâi a fost nedumerit, apoi a observat că celălalt câine este recompensat, ca în final să refuze să execute comanda. De îndată ce recompensele au reînceput să fie acordate „pe drept”, adică pentru fiecare execuție corectă a comenzii, câinele „recalcitrant” a reînceput să coopereze.
Cu toate că sesizează faptul că sunt sau nu sunt recompensați pentru prestație, câinii nu sunt totuși capabili să facă și diferențe calitative între recompensele primite. Astfel, în cadrul unei alte etape a experimentului, câinele care a primit pâine ca recompensa nu a sesizat diferența și deci nu a fost deranjat de faptul că celălalt câine primea bucățele de cârnat.