Comanda „Lasă!”

Această comandă este esențială pentru a evita situațiile în care dorim sau este necesar ca prietenul nostru canin să dea drumul fără ezitare, imediat, unui obiect (sau chiar persoană!).

Întrucât câinii sunt în general posesivi și, în plus, le place să se joace trăgând de obiecte ținute de la celălalt capăt de altcineva, este total nerecomandabil să încercați să-l învățați să execute această comandă punând mână pe obiectul respectiv și trăgând de el.

O metodă eficientă este aceea a „schimbului”. Astfel, veți începe prin a avea la îndemână o gustare pe care știți cu siguranță că prietenul dumneavoastră canin o apreciază. Când câinele a apucat din proprie inițiativă, în imediata dumneavoastră apropiere, un obiect oarecare, propria jucărie, de exemplu, îi veți întinde gustarea (nu fugiți după el pentru acest lucru, se va distra mai mult că alergați după el și nu se va lăsa „păcălit” de gustare!), dând în același timp comanda „Lasă!„. Când câinele va da drumul obiectului pentru a apuca gustarea, lăudați-l și mângâiați-l.

Puteți apoi mări distanța de la care „îl momiți” cu gustarea, dând în același timp comanda „Lasă!„. Veți observa că, în timp, câinele va da drumul imediat obiectului pe care îl are în gură, pentru a-și colecta recompensa și, implicit, se va apropia de dumneavoastră.

Puteți exersa comanda „Lasă!” și în alt mod, oferindu-i câinelui un obiect pe care acesta îl va apuca și apoi „schimbând” obiectul cu recompensa, dând în același timp comanda. În timp, veți renunța la recompensa sub formă de gustare, păstrând însă laudele și mângâierile.

Când câinele va începe să execute comanda imediat, fără greșeală și fără nici o ezitare, veți avea siguranța că, în cazul în care va găsi ceva pe stradă și se va grăbi să apuce (resturi de mâncare, în special), nu va trebui să îi smulgeți „prada” cu forță din bot. Iar când comanda este executată corect, nu uitați să îl răsplătiți cu laude și mângâieri din plin.