Învață cățelul unde și când să iasă afară

Câinii trebuie să înțeleagă și să învețe care sunt locurile acceptabile pentru a se ușura. În cele din urmă, nu putem evita „chemarea naturii” iar dacă nu acordăm atenție dresajului legat de eliminare, animalul nostru de companie își va face nevoile oriunde.

La început trebuie să alegem un loc care va rămâne stabilit ca zona în care câinele va învăța să-și facă nevoile în casă. Câinelui nu îi place să aibă „cuibul” murdar așa că va căuta un loc pentru a se ușura. Putem urmări comportamentul câinelui în timp ce își face nevoile afară pentru a putea detecta semnele de avertizare atunci când este în casă. Când credem că e momentul, luăm câinele și îl ducem în zona special amenajată (de preferat o cutie cu nisip) și nu plecăm de lângă el până nu a terminat.

O metodă de a-l învăța să-și facă nevoile doar în anumite momente ar fi să folosim o comandă atunci când se ușurează, pentru a crea, cu timpul, o conexiune între un cuvânt și eliminare. De asemenea, trebuie să avem un program clar de hrănire pentru a putea prezice, după ceva vreme, momentele în care câinele trebuie să se ușureze și pentru a folosi comanda.

Putem învăța un câine să își facă nevoile unde și când vrem și prin folosirea unei bucăți de ziar. În fiecare dimineață și seara trebuie să mergem la plimbare cu cățelul. Avem cu noi o bucată de ziar pe care patrupedul nu o vede. Lăsăm câinele să își adulmece împrejurimile iar după ce se ușurează scoatem bucata de ziar și îl felicităm. Continuăm până când cățelul a învățat rutina iar scopul ieșirilor dimineața și seara este de a-l învăța că acelea sunt momentele corecte pentru a-și face nevoile. Vor fi dăți în care chiar animalul de casă ne va aminti că trebuie să ieșim pe afară. Ziarul îi va aminti unde este locul pentru a elimina și după o vreme putem pune ziarul în zona din casă unde vrem ca patrupedul să se ușureze.

Este de preferat ca animalul de companie să se învețe să își facă nevoile în afara casei și pentru asta trebuie să petrecem cât mai mult timp plimbându-ne, când e vreme frumoasă, alături de câine. Cu această ocazie patrupedul se va obișnui cu suprafețe precum pământul sau nisipul.

Cel mai bine este să începem să învățăm câinele să nu își facă nevoile oriunde încă de când e pui. Nu trebuie să țipăm sau să-l lovim când se întâmplă un incident în casă, ci trebuie să îi spunem un „nu” hotărât și să îl ducem în locul stabilit de noi. Dacă patrupedul își face nevoile unde trebuie nu uităm să îl recompensăm. Nu toți câinii învață repede iar perseverența este cheia succesului.

Mihail Grigore
Foto: Public Domain / Casasfsf