Cățeii mici care rod – ce facem?

Cățelușii pot cauza surprinzător de multe stricăciuni. Ei pot să provoce zgârieturi adânci în uși de lemn și mobilă, să sape în locuri atent amenajate sau să mestece obiecte prețioase pentru stăpânii lor. Aceste stricăciuni sunt costisitoare și pot afecta relația dintre om și animalul său de companie sau chiar și sănătatea patrupedului. Rosul este, de obicei, o manifestare normală a cățeilor și devine o problemă decât atunci când afectează obiecte nepotrivite.

Există mai multe motive pentru care cățelușii rod orice le pică în gură. Patrupedele pot fi plictisite, pot avea foarte multă energie, le cresc dinții sau, pur și simplu, pot fi foarte curioase. Câinii învață cu gurile lor și este modul în care ei percep mare parte din mediul înconjurător. Cățelușii își vor folosi gura de fiecare dacă când au ocazia. Din fericire, cele mai multe cazuri în care cățelușii rod excesiv pot fi prevenite sau controlate.

Un prim pas în evitarea situațiilor neplăcute cauzate de rosul excesiv al cățelului este îndepărtarea tuturor obiectelor, în care patrupedul își poate înfige dințișorii, din camera în care acesta petrece cel mai mult timp. Aceste obiecte pot fi șosete, încălțăminte, mobilă sau plante. Este foarte important să ascundem de cățel și cablurile electrice. Atunci când lăsați cățelul singur acasă pentru mai mult timp trebuie să îi oferiți acces decât la câteva zone „sigure”. Trebuie să vă asigurați că patrupedul are în preajmă sa jucării de ros astfel încât să nu se plictisească. Cu această ocazie, cățelul învață și ce lucruri pot fi roase fără să provoace probleme.

Există o gamă largă de jucării create special pentru cățelușii care rod. Acestea vor ține patrupedele ocupate și mulțumite ore întregi. Obiectele pe care le oferiți cățelului pentru a le roade nu trebuie să semene cu altele pe care nu le vreți muscate de animal. Cățelul nu va face diferența dintre un obiect nou, pe care nu ar trebui să-l roadă, și unul vechi de care nu mai aveți nevoie.

Pentru a evita situațiile în care câinele este supărat că l-ați lăsat singur acasă (stare care se poate manifesta prin rosul excesiv) este bine să vă lăsați mirosul pe jucăriile patrupedului. Puteți ține jucăria de mestecat în mâini înainte de a pleca pentru a vă impregna mirosul pe jucăria cățelului. De asemenea, pentru a elimina alți doi factori care îndeamnă cățelul să roadă obiectele din casă (plictiseala și surplusul de energie) este foarte bine să faceți cât mai multă mișcare zilnică alături de patrupedul dumneavoastră.

Dacă vă găsiți cățelul în timp ce roade un obiect, altul decât jucăria sa, recuperați obiectul din gura animalului și înlocuiți-l cu jucăria de mestecat acceptată. În cazul în care cățelul începe să roadă obiectul pe care i l-ați dat atunci lăudați-l. Întotdeauna este bine să vă folosiți de laude pentru a încuraja un anume comportament.

Trebuie să învățați cățelul să ignore obiectele pe care nu are voie să le roadă. Puneți cățelul pe podea printre lucruri tentante și jucării de ros și vă prefaceți că nu îi acordați atenție. Dacă patrupedul va alege un obiect pe care nu are voie să-l roadă atunci corectați-l cu un ferm „Nu!” și încurajați-l să aleagă jucăria sa. Odată ce învață că nu poate roade decât anumite obiecte când sunteți în cameră cu el, este momentul să lăsați cățelul singur pentru puțin timp. Dacă mestecă obiecte nepermise atunci când vă întoarceți, procedați la fel și înlocuiți obiectul cu jucăria patrupedului. Dacă începe să roadă jucăria nu uitați să-l lăudați. Cu timpul, cățelul va învață să roadă decât obiectele acceptate de dumneavoastră. Este bine să vă asigurați că patrupedul are acces la jucăriile de ros și că acestea sunt adunate mereu în același loc.

Mihail Grigore
Foto: Public Domain