Iguana, ca animal de companie

Iguanele sunt printre cele mai populare specii de reptile atunci când vorbim de animale de casă exotice. De obicei, în magazinele de specialitate, se găsesc pui de iguană, care, la prima impresie nu par foarte greu de întreținut. Însă condițiile în care trebuie ținute aceste animale sunt deosebite iar viitorii stăpâni nu trebuie să se bazeze doar pe admirația pentru iguane, în momentul când aleg să le ia acasă. O iguană matură poate ajunge la o lungime de aproape doi metri cu tot cu coadă. În consecință, va avea nevoie de mult spațiu și multă lumină. Deși sunt foarte populare, iguanele sunt printre cele mai puțin adaptate reptile la captivitate.

Iguanele sunt ținute, în marea majoritate a timpului într-un acvariu, de preferat de cel puțin 25 de litri. Acvariul respectiv trebuie să fie amenajat ca să semene cu mediul natural în care trăiesc iguanele. Fundul acvariului trebuie acoperit cu frunze de cedru sau alte frunze asemănătoare, care trebuie schimbate o dată pe săptămână. Pentru ca iguana să aibă un loc unde se poate odihni, este de preferat să fie pusă în acvariu o creangă ramificată. Culcușul trebuie făcut din hârtie moale, care să nu aibe marginile tăioase și va fi schimbat zilnic pentru a menține curățenia locului în care stă iguana. Dacă nu sunt ținute în condiții adecvate, iguanele pot deveni foarte stresate și se pot îmbolnăvi rapid.

Fiind animale cu sânge rece, iguanele nu își pot regla singure temperatura corpului și trebuie să-și petreacă mare parte a zilei stând la soare pentru a acumula căldură. Pentru exemplarele ținute în captivitate lumina soarelui poate fi înlocuită cu lumina artificială pe bază de raze UV. Chiar și cu acest înlocuitor, lumina solară este foarte importantă pentru că ajută la formarea și asimilarea Vitaminei D, pentru procesarea calciului din corp. Temperatura mediului înconjurător pentru iguane este între 29 și 35 de grade Celsius, pe timpul zilei și între 24 și 26 de grade Celsius în timpul nopții. Dacă nu se respectă aceste limite de temperatură, iguana poate avea probleme cu digestia și sistemul imunitar.

Hrană

Hrana iguanelor trebuie să conțină proteine și fibre din plante. De asemenea, este bine ca proporția de leguminoase din hrană iguanelor față de cea de fructe să fie de 4 la 1. Iguanele se pot obișnui cu unele alimente, refuzându-le pe altele, astfel că este important să-i fie asigurată o hrană cât mai variată. Printre alimentele indicate pentru o iguană se numără: bananele, strugurii, morcovul, fasolea, varza, trifoiul, trandafirii, ananasul, etc. În sălbăticie iguanele mănâncă până la 50 de varietăți de frunze și flori.

Sănătate

Apa ajută la procesul de decojire al pielii și la îndepărtarea bacteriilor dintre unghii și solzi. Iguanelor le place să se bălăcească, așa că trebuie să beneficieze de băi regulate. Aceste băi le pot face singure în cadă umplută pe jumătate cu apă. De asemenea, iguanele trebuie să aibă permanent la dispoziție apă proaspătă pe care să o bea.

O problemă întâlnită la iguane este faptul că aceste reptile sunt purtătoare de bacteria Salmonella. Dacă regulile normale de igiena sunt respectate atunci nu există niciun risc de contaminare. Dacă însă există copii mici, femei însărcinate sau persoane în vârstă printre stăpâni, atunci trebuie luate măsuri suplimentare de siguranță pentru a preveni infecția cu Salmonella.

Mihail Grigore
foto: public domain (Manuel de Corsellas; Wikimedia Commons)