Originară din America de sud și America centrală este întâlnită din Mexic până în Paraguay și în Caraibe este un animal exotic, ce fascinează prin apariție, aducându-ne aminte de animalele preistorice – dinozaurii.
O iguană matură ajunge până la 180 de centimetri, incluzând și coada care este destul de lungă, aproape cât jumătate din corp. Este evidentă culoarea iguanei verzi – adică verde – nuanța este însă diferită pornind de la verde deschis până la smarald sau verde închis.
Se adaptează foarte ușor la diferite condiții, culoarea este un avantaj pentru că trăind în ținuturi cu vegetație abundentă se poate ascunde ușor de prădători, de asemenea are o acuitate vizuală foarte bună și un auz și un simț foarte sensibile. Coada este un element de apărare foarte bun, fiind foarte puternică și putând fi “inlocuită”, în caz că într-o luptă își pierde coada ea îi crește la loc. De asemenea este o bună înotătoare, pielea este rezistentă la apă cât și la căzături sau răni, poate cădea de la înălțimi mari fără să pățească nimic.
Iguanele sunt animale diurne și așa numite “animale cu sânge rece”, adică corpul lor nu produce căldură, se încălzesc cu ajutorul razelor solare. Sunt omnivore, mănâncă atât vegetale cât și animale, dar preponderant vegetale, iguanele mici mănâncă și ouăle altor animale sau insecte.
Ca multe specii tropicale numărul lor este în continuă descreștere din cauza deteriorării mediului și din cauză că sunt vânate pentru a fi transformate în animale de casă; în unele țări sunt utilizate și ca delicatese culinare.
Ca și în cazul altor animale pe amenințate cu dispariția, organizațiile pentru protecția animalelor încearcă să promulge legi pentru protejarea iguanelor verzi și în același timp să educe populația în așa fel încât “industria animalelor de casa” să se dezvolte fără a daună numărului de iguane aflate în libertate.
Andreea P.
foto: public domain