Idei practice: construcția unui loc de ascuțit ghearele

Orice posesor de pisică cunoaște acest obicei al felinei preferate – ascuțitul ghearelor, de obicei pe diverse obiecte de mobilier tapițate (canapele, pat, fotolii, scaune etc.) și chiar pe mochetă sau covor. Unele pisici au obiceiul de a-și ascuți ghearele orizontal, adică pe suporturi orizontale, paralele cu solul, altele preferă suporturile verticale, perpendiculare pe sol. Încă nu se știe de ce unele pisici preferă una sau cealalata din variante, cert este că trebuie să facem ceva înainte ca mobilierul și/sau covorul să fie făcut ferfeniță!

Există în comerț diverse „centre de joacă” dotate atât cu „dormitor” suspendat, cât și cu loc special pentru ascuțit ghearele; problema apare însă când bugetul restrâns nu ne permite să achiziționăm un astfel de „centru de joacă” și trebuie să rezolvăm, cel puțin temporar, problema, cu materiale existente în casă.

Astfel, întâi trebuie să observăm pisica, pentru a afla în ce mod preferă să-și ascută ghearele; dacă preferă suprafețele orizontale, vom utiliza fie o bucată de mochetă veche, un preș sau o scândură învelită într-un prosop mai aspru.

Dacă pisica preferă suprafețele verticale, este puțin mai complicat, dar nu imposibil, de improvizat o soluție. Puteți fixa o bucată de mochetă veche în perete, cu câteva cuișoare sau puteți „îmbrăca” în mochetă suportul pe care îl folosiți pentru bradul de Crăciun.

O variantă care poate „împăca” ambele modalități de ascuțire a ghearelor, utilă mai ales dacă aveți mai mult de o pisică, este aceea de a umple o cutie din carton (o cutie de pantofi, de exemplu) cu nisip sau pietre (ca să fie grea și să nu se poată deplasa cu ușurință). Cutia se îmbracă într-un material textil gros, preferabil mochetă sau un rest de covor, care se coase pe muchii, pentru a nu aluneca de pe cutie, și se plasează într-o zonă în care pisicile preferă să-și petreacă timpul – pe balcon, în bucătărie, în camera de zi etc.

Cum învățați pisica să își ascută ghearele pe suportul construit?

Trebuie să aveți răbdare și să observați pisica de-a lungul întregii zile, pentru a o surprinde exact când începe să-și ascută ghearele într-un loc nepermis. Când începe să-și ascută ghearele, o luați din locul în care intenționa să o facă și o duceți la locul amenajat – eventual, îi puteți „ghida” lăbuțele pe suportul respectiv, până învață că acela este locul unde are voie să-și ascută ghearele. În general, pisica va deprinde obiceiul de a-și ascuți ghearele numai în locul amenajat în maxim două-trei săptămâni.

Leave a Reply