Hrănirea corectă a pisicii conform declarației de consens a comunității veterinare

Problemele legate de hrănirea felinelor au fost discutate în cadrul Asociației Americane a Profesioniștilor în Feline (AAFP), lansând astfel la sfârșitul lunii octombrie 2018, Declarația de Consens AAFP: „Programele de hrănire a felinelor: Abordarea necesităților comportamentale pentru îmbunătățirea sănătății și bunăstării animalelor” și broșura însoțitoare pentru clienți către comunitatea veterinară.

Declarația de consens, publicată în Journal of Feline Medicine and Surger, analizează problemele medicale, sociale și emoționale care pot rezulta din modul în care majoritatea pisicilor sunt hrănite în prezent.

În această declarație, cei de la AAFP au vrut să identifice obiceiurile normale de hrănire la pisici și oferă strategii în acest sens, cum ar fi vânătoarea și căutarea hranei, și mâncatul frecvent al meselor mici, într-un mod mai retras, să se întâmple în mediul de acasă – chiar și într-o casă cu mai multe animale de companie.

Aceste obiceiuri de hrănire pot ajuta la atenuarea sau prevenirea problemelor legate de stres, cum ar fi cistita și/sau probleme legate de obezitate, cum ar fi inactivitatea și supraalimentarea. Programele adecvate de hrănire pot ajuta și pisicile anxioase, care, în încercarea de a evita alte animale de companie din gospodărie, nu pot accesa mâncarea destul de des și pierd în greutate.

„În prezent, cele mai multe pisici de companie sunt hrănite într-o singură locație după plac sau primesc zilnic una sau două mese mari și de obicei gustoase. În plus, multe pisici de casă au puțină stimulare de mediu și mâncarea poate deveni o activitate în sine”, spune președintele Declarației Consensului, Tammy Sadek, DVM, DABVP (Feline). „Acest tip actual de proces al hrănirii nu abordează nevoile comportamentale ale pisicilor. Programele adecvate de hrănire trebuie personalizate pentru fiecare gospodărie și ar trebui să includă nevoile tuturor pisicilor de a se juca, de a supraviețui și de a mânca și bea unde se simt sigure.”

Declarația de consens și broșura de însoțire pentru clienți oferă strategii utile pentru îngrijitorii de pisici pentru a înțelege preferințele de hrănire și pentru a oferi un mediu adecvat pentru hrănire, ceea ce face pisicile mai fericite și le ajută să evite supraalimentarea sau lipsa de hrană.

Prin această declarație este scoasă în evidență importanța programelor de hrănire, care ar trebui concepute pentru a examina dacă sunt numai în interior sau au acces în aer liber, trăiesc în gospodării cu mai multe animale de companie, sau sunt în vârstă, ori paralizate.

Un program sigur și eficient de hrană care să optimizeze sănătatea și bunăstarea fizică și emoțională a fiecărei pisici, poate fi dezvoltat și implementat prin colaborarea profesioniștilor din domeniul veterinar cu clienții.

Cei care au pisici și sunt preocupați de greutatea și starea de sănătate a pisicilor, au pisici multiple în casă sau sunt preocupați de supraalimentare/subalimentare, sunt încurajați să solicite îndrumări din partea medicului veterinar. Iar la controlul de rutină al pisicilor, ar trebui discutate și programele adecvate de nutriție și hrănire.

Sursa: ScienceDaily

Leave a Reply