Greșeli pe care le fac stăpânii de cobai

Multe persoane cred că porcușorii de Guineea sunt animale foarte ușor de îngrijit și că nu necesită prea multă atenție. Această ipoteză nu e tocmai exactă. Într-adevăr, cobaii sunt ușor de întreținut însă doar în cazul în care aveți informațiile necesare pentru a face alegerile corecte. De exemplu, dacă vă doriți un animal de companie care să nu necesite prea multă îngrijire, este bine să achiziționați unul cu păr scurt. Porcușorii de Guineea cu păr lung au nevoie de periaj mai mult pentru că blană lor se poate încurca foarte ușor.

Un animal de companie ar trebui să fie o bucurie pentru proprietar, nu ceva care să solicite în mod neașteptat răbdarea și resursele financiare ale stăpânului. Un proprietar responsabil trebuie să dețină cât mai multe informații despre îngrijirea propriului animal de companie. Urmează o listă cu cele mai întâlnite greșeli ale persoanelor care îngrijesc porcușori de Guineea.

Cumpărați un singur porcușor de Guineea pentru că este mai ieftin și ușor de întreținut. Porcușorii de Guineea sunt animale foarte sociabile și vor fi fericite dacă mai au cel puțin un prieten care să le țină companie. Rezultatele achiziționării mai multor porcușori de Guineea se văd în mai multe moduri. Pe de o parte, animalul dumneavoastră de companie nu va fi niciodată singur și nu va cerși prea multă atenție. Pe de altă, cu cât un porcușor de Guineea este mai fericit, cu atât este mai sănătos. Starea de sănătate a patrupedului se va regăsi și în bugetul pe care îl alocați pentru îngrijirea medicală a porcușorului de Guineea.

Credeți că nu există diferențe între masculi și femele. În general masculii de porcușor de Guineea sunt mult mai activi decât femelele. Acestea din urmă tind să fie mai docile și sunt recomandate familiilor cu copii mici.

Credeți că doi porcușori de Guineea nu pot trăi împreună pentru că se vor bate sau că două femele se vor înțelege întotdeauna. În cazul în care aveți doi masculi, asigurați-vă că fiecare se poate ascunde într-un loc ferit iar cușca trebuie să fie destul de mare (320 de centimetri pătrați). Totuși, nu puneți niciodată o femelă în aceeași cușcă cu doi masculi. Această situație va duce inevitabil la o bătaie între masculi. Cel învins probabil că va fi rănit și întotdeauna se va hrăni după masculul dominant. Cea mai bună combinație o reprezintă un mascul și o femelă iar, în cazul în care nu va doriți apariția mai multor porcușori, una dintre rozătoare trebuie sterilizată.

Nu oferiți îngrijire la aceeași oră în fiecare zi. Porcușorii de Guineea sunt animale care preferă rutina. Aceste rozătoare se așteaptă să fie hrănite sau periate după un program fix și răspund foarte bine la stabilitate. La aceeași regulă se supun și orele de curățare a cuștii sau joacă.

Mihail Grigore
Foto: Public Domain