Cobaiul (purcelul / porcușorul de guineea) este un mamifer erbivor care se descurcă foarte bine în mediul sau natural și reușește să-și procure cu ușurință hrana preferată-tulpini, rădăcini, plante verzi sau uscate dar și frunze și semințe. Prin urmare, în captivitate este foarte comod de hrănit. Cu toate acestea, că purcelușul de guineea să fie sănătos, felul în care îl hrănim trebuie să fie conform cu câteva reguli de bază:
- Purceii de guineea BEAU APĂ!
- Purceii de guineea trebuie să își tocească permanent dinții din față (incisivii);
- Purceii de guineea au nevoie de o cantitate suficientă de vitamina C;
- Purceii de guineea au nevoie de hrană variată;
Apa și purceii de guineea
Este răspândită concepția-total eronată-conform căreia purceii de guineea, hamsterii și alte rozătoare nu ar avea nevoie de apă; este adevărat că își pot extrage apa necesară din alimentație, în special dacă aceasta este compusă din vegetale suculente, dar este recomandabil și necesar ca apa să le stea la dispoziție ca atare. Pentru acest scop există în comerț recipiente (dozatoare) speciale, care se suspendă de un perete al cuștii și care permit animălutzului să bea apă atunci când simte nevoia. Este de la sine înțeles că apa trebuie să fie proaspătă și pe cât se poate filtrată (nu fiartă) și recipientul trebuie menținut curat.
Tocirea dinților (incisivii)
Ca la orice rozătoare, incisivii purcelului de guineea sunt în continuă creștere-prin urmare, el tinde să roadă pe tot parcursul zilei cantități mici de hrană. Dacă vegetalele pe care le are la dispoziție nu sunt suficiente pentru a-i toci dinții, porcușorul de guineea este dispus să roadă și obiecte necomestibile-atenție deci la pereții cuștii și la diversele obiecte din lemn plasate în interior-acestea în special necesită o atenție deosebită, deoarece lemnul provenit de la conifere este dăunător porcușorului de guineea.
Atenție! Dacă incisivii nu se tocesc suficient, porcușorul de guineea poate avea probleme în sensul că aceștia îl vor împiedica să se alimenteze corespunzător, caz în care trebuie apelat la medicul veterinar pentru scurtarea acestora!
Vitamina C
Vitamina C este esențială pentru sănătatea și chiar viața purcelului de guineea. Ca și omul, purcelul de guineea nu sintetizează această vitamină în organism și, prin urmare, are nevoie de un aport special de vitamina C în alimentația zilnică. În cazul carențelor acestei vitamine inițial se observă urme de sânge în urină, apoi hemoragia devine mai abundentă și în final, dacă vitamina C nu se administrează la timp, purcelul moare.
Un meniu variat pentru purcelul de guineea
Hrana acestor rozătoare este diferită de la sezonul cald la sezonul rece și constă într-o multitudine de legume suculente, semințe, furaje și masă verde etc.
În sezonul rece purcelușii sunt hrăniți cu furaje uscate, fân, lucernă, trifoi, semințe de cereale, morcovi, sfeclă, iar vara cu masă verde care constă în păpădie, lucernă, frunze, morcovi, trifoi; toate acestea se suplimentează cu vitamina C (care este conținută în abundență de sucul proaspăt de măceșe) și ulei de pește care se amestecă cu furajele și se dă în cantități mici și în funcție de vârstă animălutzului. Fânul (de foarte bună calitate) este foarte important și nu trebuie să lipsească din meniul zilnic, pentru că, pe lângă că ajută la tocirea dinților, asigură și o digestie sănătoasă.
Administrarea hranei se face de trei ori pe zi și trebuie avută în vedere perioada de dezvoltare a animălutzului – tineretul va avea patru mese pe zi. Pentru că porcușorilor de guineea le place să mănânce des, nu se lasă în cușcă toată cantitatea de hrană pentru o zi ci se administrează de fiecare dată proaspătă, la temperatură camerei.
De asemenea, este foarte important să nu dăm hrană purcelului de guineea imediat după ce am spălat-o (umedă), deoarece aceasta fermentează în stomac și poate provoca tulburări digestive. Astfel, înainte de a hrăni porcușorul, este bine să așteptăm ca apa de pe vegetalele spălate să se usuce complet.