Giardia la pisici

Giardia este o parazitoză – parazitul se numește Giardia Intestinalis. Giardia afectează atât oamenii cât și animalele și mai este cunoscută și sub numele de „diareea călătorilor”. Acest parazit intestinal, unicelular, nu se încadrează în aceeași categorie cu paraziții de genul viermilor, teniei etc.

Din fericire giardia nu este o afecțiune des întâlnită în cazul pisicilor crescute în casă, cel mai adesea ea afectează pisicile aflate în shop pet-uri, adăposturi și mai poate apărea și la puii de pisică, dar rar.

Semne clinice

Acest parazit microscopic se atașează pe peretele intestinal și provoacă pisicii diaree. Acesta este primul semn, cel mai evident. Câteodată apar și urme de sânge în fecale, iar foate rar apar stările de vomă. Se consideră că diareea este un semn evident că starea de sănătate a pisicii are de suferit și că ea are nevoie de îngrijiri medicale.

Cum apare giardia

Giardia apare prin îngurgitarea „puilor” de parazit, aceștia se găsesc în apa murdară sau deja infestată. Dacă într-un grup de pisici există una care a fost infestată atunci vasele de mâncare și de apă trebuie dezinfectate, iar pisicii afectate i se vor da alte vase. De asemenea giardia se mai transmite în aer și din fecalele pisicii bolnave. O pisică bolnavă trebuie izolată, pe cât se poate de altele sănătoase.

Diagnostic

Din cauza că giardia apare destul de rar în cazul pisicilor, prezența chisturilor de giardia în fecale nu este neapărat un semn că pisica ar fi bolnavă, prezența chisturilor și a diareei în același timp este un semn evident că giardia există. Prezența giardiei se confirmă prin analize de laborator ale fecalelor.

Tratament

Tratamentul se bazează pe medicamente antiparazitare adimistrate pe cale orală, pe o perioadă de 5-7 zile. Giardia nu este o afecțiune gravă, atâta timp cât la apariția primelor semne pisica este supusă unui control medical. Problemele severe apar în cazurile în care pisica nu este tratată în timp util. Din cauza diareei poate apărea deshidratarea plus alte afecțiuni.

Riscul de deces apare atunci când pisica este foarte bolnavă din alte cauze, cum ar fi AIDS, cancer sau leucemie, sau atunci când este foarte bătrână.

Se transmite sau nu giardia de la pisică la om?

Giardia este cel mai comun parazit intestinal întâlnit la om. Până acum nu mult timp se considera că pisicile și câinii sunt cei mai mari transmițători ai giardiei de la animal la om. Conform cercetărilor recente această teorie nu mai este valabilă, se pare că transmiterea de la om la om este mult mai comună decât cea de la animal la om. Cele mai dese cazuri de infecție cu giardia apar în zonele în care apa de consum nu este bine filtrată.

Andreea P.
Senior Editor
Animalutze.COM

Leave a Reply