La prima vedere poate părea ciudat dar și felinele pot suferi de acnee. Ea nu se manifestă ca și la oameni odată cu apariția adolescenței și nici nu se tratează cu creme sau geluri antiacneice.
Acneea felină se manifestă ca o inflamație a pielii afectând în special bărbia și buzele pisicii. Cauza apariției acnnei este necunoscută, totuși, afecțiunea poate fi asociată cu alimentația săracă în vitamine, vasele de mâncare și apă murdare, alergii, dietă, imunitate scăzută sau poate apărea ca efect secundar al infecților cu viermi. Pisicile sensibile pot fi afectate de acnee în urma alimentației din vase de plastic sau din cauza jucăriilor din plastic.
Semne
În cele mai multe cazuri, acnnea începe prin formarea de puncte negre pe bărbie și buza inferioară, apoi se dezvoltă pustulele; la unele pisici apar supurații în bărbie. Pisicile afectate sever, dezvoltă noduli, cruste cu sânge, pustule, își pierd părul în regiunea afectată și au dureri. Aceste semne de acnee apar în cazurile mai grave și indică foliculită, o infecție a foliculului pilos.
Cum este diagnosticată acneea
În general, acneea se diagnostichează printr-un examen fizic; cu toate acestea, veterinarul poate recurge și la recoltarea de lichid existent în zona afectată, pentru a-l analiza. O altă procedură folosită este aceea de examinare a unor bucăți mici de piele pentru a determina dacă infecția este prezentă doar în stratul superior al pielii sau și în profunzimea stratului epidermei. Dacă leziunile nu răspund tratamentului în urma acestor investigații este indicată recurgerea la biopsie pentru a determina dacă nu cumva este vorba despre afecțiuni mai serioase ca o infecție severă sau cancer.
Cum se tratează acneea
Acneea se tratează extern prin curățarea atentă a zonei afectate cu și prin aplicarea direct pe piele a medicamentelor recomandate de medicul veterinar. Îndepărtarea părului din jurul porțiunii afectate este necesară pentru a permite aplicarea medicamentelor direct pe locul afectat. Pe lângă curățirea bărbiei este indicat să așezați pe ea o bucată de material înmuiat în apă caldă, pentru ca porii să se deschidă, astfel medicamentele vor intra mai repede și mai bine în piele. Medicamentele se aplică întotdeauna numai după ce zona afectată a fost foarte bine curățată. În funcție de cât de gravă este afecțiunea medicul poate recomanda și medicamente care se administrează intern. Pentru a evita reapariția acnnei este necesar să înlocuiți vasele de plastic cu unele din sticlă, sau metal; acestea trebuie să fie curate tot timpul.
Tratamentul durează aproximativ 1- 2 săptămâni; dacă în acest interval de timp acneea nu dispare sunt necesare alte analize. În general acneea apare doar o singură dată, în unele cazuri ea poate recidiva, în acest caz este necesar să monitorizați permanent starea pisicii pentru a depista din timp apariția punctelor negre; o verificare săptămânală este suficientă.
Andreea P.
Senior Editor
Animalutze.COM