Ghid pentru comenzi și trucuri simple

Chiar dacă unele pisici vor răspunde la încurajări, majoritatea vor fi mai ascultătoare dacă sunt recompensate cu mâncare. În cazul în care pisica a efectuat cu bine o comandă trebuie, totuși, pe lângă o gustare, să îi oferiți și câteva cuvinte de prețuire. Veți avea mai multe șanse să învățați pisica să respecte o comandă atunci când petreceți destul timp pentru aprofundarea respectivului truc, fără să treceți la următorul. Ca în orice situație de dresaj, trebuie să aveți răbdare și să vă lăsați pisica să învețe în ritmul ei. Când sesizați și cel mai mic semn că pisica a înțeles ce trebuie să facă, recompensați-o cu entuziasm.

Dresarea unei pisici trebuie făcută înainte de masă pentru că o recompensă comestibilă își va pierde efectul dorit dacă pisica tocmai ce și-a terminat cina. Totuși, nu trebuie să înfometați animalul pentru a-l obliga să asculte comenzi. O pisică înfometată va fi, ca și o persoană, irascibilă. La început trebuie să efectuați reprizele de dresaj în locuri liniștite, fără posibilități de distragere a atenției, ca televizorul, radioul sau alte persoane. De asemenea, reprizele de învățare nu trebuie să depășească 15 minute pentru că patrupedele vor obosi sau se vor plictisi.

Comenzile de bază

Comanda „Vino” se învață cel mai bine la ora mesei. Folosiți numele pisicii urmat de comanda „vino”. Dacă este necesar, bateți ușor în bolul cu mâncare pentru a-i atrage atenția patrupedului. Când vine, lăudați-o în mod vizibil și apoi îi oferiți mâncarea. În cele din urmă, pisica dumneavoastră va asocia mâncarea cu comanda, acesta fiind primul pas din dresarea unei pisici.

Așezați pisica în fața dumneavoastră, cel mai bine în poziția culcat. Țineți o gustare deasupra capului pisicii și spuneți „sus”. Nu îi dați recompensa în cazul în care doar se întinde după ea sau încearcă să o agațe cu lăbuța. Repetați comanda până când se va ridica în picioarele din față. În momentul în care respectă comanda, îi oferiți imediat gustarea cu care a-ți „momit-o” și o lăudați. După mai multe încercări, pisica va înțelege ce i se cere la comanda „sus”. Dacă se ridică pe picioarele din spate, atunci aduceți gustarea mai mult deasupra capului felinei. Aceasta va urmări cu privirea mâna dumneavoastră și se va așeza pentru a-și păstra echilibrul.

Trucuri de impresionat amicii

Când pisica este așezată în fața dumneavoastră, îi atingeți o lăbuță din față și spuneți comanda „noroc”. În momentul în care patrupedul reacționează și își ridică lăbuță, oferiți-i o „strângere de mână” după care o lăudați și îi oferiți o gustare. Nu uitați că trebuie să fiți consecvenți și să repetați comanda în același mod, de fiecare dată.

Lovirea vânatului este un comportament normal pentru o pisică. Țineți o gustare în mână cât mai aproape de nasul pisicii, dar destul de departe încât să n-o ajungă cu lăbuțele. Mișcați mâncarea în față și în spate în timp ce îi spuneți comanda „salut”. Petrupedul va încerca să ajungă la mâncare și va părea că salută din lăbuță. Cum a ascultat comanda îi arătăm că suntem mulțumiți și îi oferim „prada”.

Mihail Grigore
Foto: Public Domain

Leave a Reply