Una dintre cele mai întâlnite probleme de comportament la pisici este vocalizarea excesivă: mieunat sau urlat, deseori acompaniat de gesturi prin care felina caută atenție. Având în vedere că ambele comportamente pot avea cauze atât fizice cât și emoționale, trebuie să vă documentați mai bine înainte să pedepsiți pisica pentru că este prea gălăgioasă sau caută în continuu atenție. Un comportament care ar putea indica o problemă pentru o pisică poate fi perfect normal pentru altă felină.
Ca și în cazul altor probleme de comportament, corectarea gesturilor exagerate prin care felina caută atenție are nevoie de analiza posibilelor cauze. Urmează o listă cu cele mai întâlnite tipuri de comportamente prin care pisica încearcă să vă atragă atenția și posibile cauze ale acestor manifestări:
- Urlă în timpul nopții. Deși încă nu s-a găsit o explicație sigură, există indicii că acest comportament este legat de surzenie sau chiar senilitate, pe măsură ce pisica îmbătrânește. Acest urlet nocturn, asociat cu alergatul haotic prin casă, poate fi rezultatul unei afecțiuni numită hiperestezie felină. Oricare ar fi cauza acestui comportament, consultația la un medic veterinar este indicată. Tratamentul poate implica schimbarea dietei, eliminarea toxinelor sau a păduchilor și/sau medicamentație
- Contactul fizic. Ca și copiii, pisicile au nevoie de multă atenție și se vor așeza insistent în poala stăpânului sau vor face „opturi” pe lângă picioarele persoanei care vrea să plece. Dacă pisica este singurul animal de companie din casă, este indicat să achiziționați încă o pisică pentru a-i ține companie. Totuși, stăpânul unei astfel de pisici ar trebui să realizeze un program clar de joacă și mângâiat. Pisicilor le place rutina și, dacă știu că mai e până la ora de stat în poală, este foarte probabil să lase stăpânul în pace până atunci.
- Miaună insistent. Unele pisici sunt foarte gălăgioase (Siamezele și Orientalele sunt recunoscute pentru această caracteristică). Multe feline se vor bucura când li se răspunde și vor continua să „converseze” cu stăpânul de fiecare dată când acesta va spune ceva. Dacă vă place să „vorbiți” cu pisica dumneavoastră, bucurați-vă de „discuție”. În cazul în care nu sunteți foarte încântat de pisica gălăgioasă, ingnorati-o până când va fi tăcută. Pe de altă parte, dacă o pisică liniștită începe subit să miaune foarte mult sau dacă una gălăgioasă tace deodată, ați putea suspecta o problemă de sănătate și o vizită la medicul veterinar este indicată.
- Zgâriatul în locuri inadecvate. Deși acest comportament nu este neapărat legat de căutarea atenției, cu siguranță atrage îngrijorarea stăpânului. Uneori, pisicile care au la dispoziție destule suprafețe pe care au voie să le zgârie, vor continua să zgârie în locuri inadecvate. Unii experți în comportamentul animalelor spun că această „încăpățânare” are legătură cu nevoia de atenție.
Multe dintre aceste comportamente prin care pisica vrea atenție pot fi rezultatul stresului sau anxietății, mai ales dacă s-a produs o schimbare recentă în casa unde locuiește. Unele dintre aceste schimbări includ: o mutare recentă, un nou-născut, un nou animal de companie, absența prelungită a stăpânului, agresiunea subită din partea unei alte pisici, îmbolnăvirea stăpânului sau a altei feline. Stresul și anxietatea pot fi ameliorate prin stabilirea unei rutine și jucatul într-un loc liniștit. În cazuri mai rare, sunt recomandate și medicamentele antidepresive.
Prin documentare, cunoașterea propriei pisici și urmărirea schimbărilor de comportament, puteți să vă ajutați patrupedul în mod eficient să scape de manifestările exagerate prin care caută atenție.
Mihail Grigore
Foto: Public Domain