Expoziția canină pe scurt

  … din punctul de vedere al crescătorului de Shar-Pei

Nicio expoziție nu seamănă cu alta și nici câinii nu au aceeași stare de fiecare dacă, așa că un câine se poate prezenta foarte bine la o expoziție, iar la următoarea poate să nu aibă același „chef” de a se prezenta.

Un Shar-Pei nu trebuie neapărat îmbăiat înainte de expoziție, dar este necesară o foarte bună periere, după care câinele se șterge cu o cârpă înmuiată într-un amestec de apă cu oțet de mere (o parte oțet de mere și 5-6 părți de apă).

În primul rând, atunci când mergeți la o expoziție trebuie să aveți cu voi carnetul de sănătate al câinelui, dovada plății taxei de înscriere, un castron pentru apă, o cârpă sau șervețele ca să ștergeți câinele la bot și bine ar fi să aveți și lesa de prezentare. Dacă nu folosiți lesa de prezentare, atunci alegeți o lesa cât mai finuță și nu foarte lungă, iar zgarda să nu fie prea lată și în niciun caz din aceea „cu cuie”.

După ce ați intrat în incinta expoziției, căutați să vedeți la ce ring este arbitrată rasa, în cazul de față, Shar-Pei. La fiecare ring există un panou unde sunt afișate rasele ce urmează a fi arbitrate acolo și dacă arbitrul nu decide să schimbe ordinea de arbitraj, atunci se va respecta arbitrarea raselor în ordinea trecută pe panou.

Foarte important este să știți clasa de participare pentru că arbitrarea câinilor se face într-o anumită ordine. Se începe cu masculii și apoi intră și femelele. Intrarea după clase se face în următorul mod:

  • clasa baby (3-6 luni)
  • clasa puppy (6-9 luni)
  • clasa juniori (9-18 luni)
  • clasă intermediară (15-24 luni)
  • clasa deschisă (15 luni-8 ani)
  • clasa veterani (peste 8 ani)
  • clasa campioni (pentru câini care au o diplomă de campion național)

Pentru clasele baby, puppy, juniori și veterani, după ce se termină arbitrarea și la masculi și la femele la respectivele clase, se acordă titlurile de Best Baby, Best Puppy, Best Junior, respectiv Best Veteran, iar câinii câștigători merg mai departe la concursurile speciale Best Baby în Show, Best Puppy în Show, Best Junior în Show, Best Veteran în Show, care au loc la sfârșitul expoziției în ringul de onoare.

Masculii catigatori din clasele intermediară, deschisă și campioni concurează pentru titlul de Best Male, iar femelele câștigatoare din aceleași clase pentru titlul de Best Female. Câstigatorii acestor titluri concurează pentru titlul de Best of Breed. Câștigătorul titlului de Best of Breed concurează în ringul de onoare, la sfârșitul expoziției, pentru titlul de Best în Show.

După ce ați intrat în ring trebuie să puneți câinii în poziția de expoziție, apoi arbitrul va veni la fiecare câine să controleze mușcătura, iar la masculi, dacă ambele testicule sunt coborâte în scrot.

Urmează apoi una, două sau mai multe ture de ring în care câinele trebuie să meargă pe lângă voi în trap, după care arbitrul vă va cere să faceți o diagonală dus-întors ca să vadă mișcarea câinelui din față și din spate.

Poziția de expoziție

Veți primi la sfârșitul arbitrajului foia de arbitraj pe care sunt trecute calificativul și eventualele titluri obținute.

Click aici pentru un filmuleț care prezintă mersul în ring.

Sper să vă fie utile aceste sfaturi și să vă ajute să vă prezentați cât mai bine la expoziții! Baftă!

Dr. Monica RUSU (SABA),
crescător canisă de Shar-Pei „Altamira”
medic veterinar