Dog de Bordeaux sau fascinația culorii

Originea dog-ului de Bordeaux

Rase de câini - Dog-ul de Bordeaux
Dog-ul de Bordeaux

La un Dog de Bordeaux se remarcă în primul rând culoarea deosebită, în ceea ce privește originile lui există mai multe ipoteze, poate fi descendent al Molossilor, câini grecești, ai mastiffului adus în Europa acum mult timp sau al câinilor spanioli din Burgos.

A fost folosit pentru pază, sau pentru lupte, chiar pentru lupte cu urși și tauri; cu timpul nu a mai fost folosit decât pentru paza vitelor și a oamenilor.

Din păcate în timpul Revoluției Franceze mulți câini aparținând acestei rase au murit încercând să-și apere stăpânii, au rămas însă suficient de muți și suficient de mulți oameni interesați de perpetuarea acestei rase.

Trăsăturile fizice

Dogul de Bordeaux , numit și Mastiff francez sau Bordeaux bulldog este un câine de talie medie (58-75 cm înălțime și 54-65 kg). Capul său este un reper foarte important în evaluarea unui exemplar, circumferința este cuprinsă între 68-75 cm, întotdeauna are o mască neagră sau roșie diferită de restul blănii, se întinde de deaspura nasului până sub buze și până deasupra ochilor. Nările sunt mari și foarte deschise, botul reprezintă cam o treime din mărimea capului. Picioarele din față sunt foarte puternice și drepte, blana este lucioasă, scurtă și foarte deasă, pe piept și pe labe pot avea blană de culoare albă. Media de vârstă este de 10-12 ani.

Temperamentul dog-ului de Bordeaux

Cu timpul crescătorii au îmblânzit caracterul dogului de Bordeaux, acum este un câine foarte loial stăpânului, și devotat familiei sale, fără a fi agresiv cu străinii își apără totuși teritoriul, în schimb poate fi agresiv cu alți câini, în special un mascul cu un alt mascul.

În ciuda apariției sale destul de fioroase este un câine liniștit, în schimb trebuie să știți că sforăie și lasă multe bale.

Cu toate că temperamental lui a fost mult îmblânzit este un câine extreme de puternic și nu este recomandat pentru o persoană neexperimentată cu creșterea unui câine.

Dog-ul de Bordeaux nu este un câine ușor de crescut, mai ales femelele care nasc pot fi foarte protective cu puii, au obiceiul să se așeze peste ei în ideea de a-i proteja și îi pot strivi.

Nu este un câine foarte activ, din acest motiv poate fi crescut în apartament, cu toate astea trebuie să aibă un program de exerciții, de plimbare.

Andreea P.
Junior Editor
Animalutze.COM

Foto: pixabay.com