Collie – eleganță și inteligență

Originile câinelui Collie

Rase de câini - câinele Collie (Ciobănescul Scoțian)
Câinele Collie

Originar din zona muntoasă a Scoției, Collie (Ciobănescul scoțian) este una dintre cele mai elegante (dar și greu de întreținut, datorită părului lung și mătăsos) rase de câini. Ca orice câine ciobănesc, este un câine foarte inteligent și se dresează ușor, avantajul acestei rase fiind și temperamentul calm și echilibrat, chiar blând, în comparație cu ceilalți reprezentanți ai grupei sale.

Lătratul caracteristic

Cei care au avut un collie sau au auzit unul lătrând pot recunoaște cu siguranță lătratul unui collie – este caracteristic, ascuțit, pătrunzător și poate deveni deranjant dacă nu este educat corespunzător – astfel, cei care locuiesc la bloc și își doresc un astfel de câine ar trebui să ia în considerare această potențială problemă înainte de a se decide.

Trăsăturile fizice

Collie este un câine de talie mare, care la maturitate cântărește 20-30 de kilograme, masculul atingând până la 65 de cm (ideal, 55-65 cm) și femela 57 cm (ideal, 50-57 cm).

Capul este alungit, aproape fără „profil” (stop) iar botul este ascuțit. Ochii sunt de culoare închisă, migdalați și ușor oblici, de mărime medie. Urechile triunghiulare sunt purtate semicazut.

Corpul este alungit, membrele sunt drepte și puternice iar labele sunt ovale. Coada este stufoasă, purtată ușor curbat.

Blana ciobănescului scoțian este lungă, deasă și stufoasă, alcătuind un guler bogat în jurul gâtului și „pantaloni” stufoși la membrele posterioare. Pe membre și pe burtă este mai scurtă, iar pe labe părul este scurt. Varietățile de culoare, deși toate acceptate de standard, sunt mai des întâlnite în combinația roșcat, negru-roșcat sau negru, cu gulerul, „manșetele” și vârful cozii albe.

Foto: pixabay.com