Despre Dobermann – Începuturile rasei

Rase de câini - Istoria rasei Dobermann
Istoria rasei Dobermann

F. Luis Dobermann (n.1834-1894) – Apolda, este cel care avea să facă primul pas în creearea câinelui supranumit “de 1000 Volti” sau câinele cu “creier uman”.

Primul însemn păstrat a fost femela pe nume SCHNUPPINE.

Rase participante la ceea cea rezultat nu se pot decît presupune, neexistînd înscrisuri: Beauceron, Ciobănesc de Thuringia, Pincherul.

După unii specialiști s-ar fi folosit pentru corecții infuzie de dogi, terrieri și posibil rottweiler. Cel mai probabil însă au fost folosiți pincher și ciobăneștii locali.

Rase de câini - Istoria rasei Dobermann
Istoria rasei Dobermann

Fixarea rasei a fost făcută mai tîrziu de Otto Goller (canisa von Thuringen) care a lucrat cu un apropiat al sau, canisa Von Gronland.

Anul 1899 avea să fie anul primei reuniuni a clubului pincher-dobermann în Apolda iar rasa a fost denumită Dobermann, în memoria celui care a făcut primul pas în sensul nașterii acesteia.

Graf Belling V. Gronland (Lux V. Gronland x Tilly V. Gronland- nepoata femelei SCHNUPPINE) – în 1899 va fi primul dobermann înregistrat oficial în cartea de origine nemțească (D.Z.B.).

Iată alte două nume celebre: Alarich v Thuringen, Helegraf v Thuringen. Helegraf a fost cel mai bun produs al lui Otto Goller.

Graf Belling von Grönland: NDZB 1 – Gerhilde: NDZB 2 – eigenaar: Otto Göller

Rase de câini - Istoria rasei Dobermann
Istoria rasei Dobermann

Temperamental acest câine s-a dovedit a fi unul superior încă de la început. Sunt multe povești vechi despre inteligența și ce puteau face acești câini și modului uman în care putea lucra creierul lor.

În perioada celor două războaie mondiale, dobermann-ul a cunoscut o expansiune mondială, dovedindu-și calitățile atît ca veritabil câine de război dar și câine ideal de companie.

Venind mai în actualitate, reprezentativi pentru începutul liniei moderne a dobermann-ului au fost reproducători ca: Bryan și Odin V. Forell (1968) prin produșii lor Guy’S Hilo V.Nordenn Stamm și Don Dayan V.Franckenhorst. Aceștia din urmă pot fi considerați fondatorii liniei moderne.

Guy’s a fost tatăl unor mari reproducători internaționali: Ali V.Langenhorst, Doberhill Earl Song, Nimrod Hilo v.Franckenhorst, și alții.

Rase de câini - Istoria rasei Dobermann
Istoria rasei Dobermann

Don Dayan V.Franckenhorst este ancestorul cu o înaltă valoare reproductivă , care prin fiul sau Herțog Alpha V.LeDobry și mai departe prin Graaf Quirinius V. Neerlands Stam și Gamon di Campovalano este regăsit acum în toate marile pedigree și canișe.

Într-o trecere sumară în revistă, voi enumera alte cîteva nume de masculi reproducători care au avut puterea să influențeze rasa : Alva V. Frankenhorst , Ilane V Frankenhorst, Graf Guido V.Franckenhorst, Baron Bryan Harro’s Berg , Jivago V.H. Wantij etc.

Pe o linie oarecum paralelă, coborîtă din Aldo V. Ferrolheim, prin Elisir di Campovalano, Quinn Dei Nobili Natti stă la baza unor puternice linii actuale.

Rase de câini - Istoria rasei Dobermann
Istoria rasei Dobermann

Quinn Dei Nobili Natti

Astăzi, marile canișe Europene ca: di Campovalano, Citone, dei Nobili Natti, Altobello,etc. lucrează pe bazele genetice ale reproducătorilor menționați. În același mod au procedat canisele Rusești, acestea ajungînd să dezvolte, păstrînd tradiția, o linie paralelă de cea europeană dar nu de o mai mică valoare, ceea ce face ca reproducătorii rusești să fie extrem de apreciați.

Articol trimis de Alin Saga, Valencia Kennel 

Valencia Kennel
Valencia Kennel