Standard DOBERMANN

Descierea generală

Rase de câini - Standardul rasei Dobermann
Câinele Dobermann

Utilizare: Câine de însoțire, de protecție și utilitar.

Aspect general: Câine de talie mijlocie, construcție puternică și musculoasă. Prin linia elegantă a corpului, poziția dreaptă și mândră, caracterul tumultuos și expresia fermă, el corespunde tipului ideal de câine mezoform.

Proporții importante: Corp aproape cuadratic. La masculi, lungimea trunchiului (de la articulația umărului până punctul cel mai proeminent al fesei) nu trebuie să depășască înălțimea la greabăn cu mai mult de 5% (la femele-cu maximum 10%).

Caracter/comportament: Dobermannul este, în mod fundamental, prietenos, pașnic, foarte atașat de familie și de copii. În selecție, se promovează un temperament echilibrat și o treaptă medie de excitabilitate. Ușor de educat, lucreza din plăcere, este eficient și curajos. Este foarte atent la tot ce-l înconjoară, sigur pe sine, se adaptează circumstanțelor.

Cap:

  • Regiune craniană: craniu puternic, proporționat cu construcția corpului. Văzut de sus, capul trebuie să fie tronconic. Craniu plat, nu se bolteste între urechi. Linia frunții, paralelă cu linia nasului, coboară spre ceafă, rotunjindu-se ușor. Arcadele sunt bine dezvoltate, dar nu proeminente. Silonul median este vizibil. Creasta occipitală nu trebuie să fie prea marcată. Privit din față și de sus, conturul capului trebuie să fie format din linii aproape drepte. Ușoara arcuire laterală a maxilarului superior și a arcadelor zigomatice trebuie să fie în armonie cu lungimea totală a craniului. Musculatura capului este puternic dezvoltată.
  • Stop: slab dezvoltat, dar clar observabil.
  • Regiune facială: Trufa bine dezvoltată dar nu proeminentă, mai mult lată decât rotundă, cu nări mari. Este neagră la exemplarele negre, la cele maro are o nuanță mai deschisă, corespunzătoare robei. Bot puternic, adânc, bine proporționat față de craniu. Comisură buzelor ajunge până în dreptul molarilor. Botul este destul de lat și în dreptul incisivilor. Buze ferme, bine întinse pe maxilare, asigurând o închidere perfectă a gurii; sunt intens pigmentate, iar la exemplarele maro au o nuanță ceva mai deschisă. Maxilare puternice și late.
  • Mușcătura în foarfecă, 42 de dinți.
  • Ochi de dimensiune medie, ovali și de culoare închisă. La câinii maro este permisă o nuanță mai deschisă. Pleopele acoperă bine globul ocular; marginea pleoapei bordata cu cili.
  • Urechi: prinse sus, purtate erect și cupate la o lungime proporțională cu capul. Cele necupate trebuie să fie de mărime mijlocie și cu muchea interioară lipită de obraji.

Gât:

Gâtul este de lungime bine proporționată, ieșită.

Trunchi

Piept de lungime și lățime bine proporționate față de trunchi. Coaste lejer arcuite. Adâncimea toracelui este aproape jumătate din înălțimea la greabăn. Front de bună lărgime și prostern bine dezvoltat și marcat * Linie inferioară net ascendentă de la stern către bazin * Coada prinsă sus, cupata scurt (două vertebre vizibile).

Membre:

Rase de câini - Standardul rasei Dobermann
Câinele Dobermann

Tren anterior: membre cu constituție puternică. Aplomburi drepte. Omoplați bine aderenți la cutia toracică, bine îndreptați către spate, formând un unghi de 50 grade cu orizontala. Braț de bună lungime și bine muscularizat. Unghi scapulo-humeral 105-110 grade. Coate bine lipite de corp, niciodată îndreptate în afară. Antebraț puternic și drept, bine muscularizat, de lungime bine proporționată cu ansamblul corpului. Articulație carpiană solidă. Metacarp solid: drept, văzut din față, din lateral ușor oblic (maximum 10 grade) * Labe anterioare scurte, cu degete strânse și arcuite (labe de pisică) și unghii negre.

Tren posterior: în ansamblu, văzut din spate, datorită musculaturii puternice a bazinului, pare lat și rotunjit. Tot datorită musculaturii, coapsele, genunchii și gambele au o lărgime apreciabilă. Membre puternice, cu aplomburi drepte. Coapsa de bună lungime și lățime, puternic muscularizata Coapsa formează cu orizontala un unghi de 80-85 grade. Articulația genunchiului robustă, formând un unghi de aproximativ 130 grade. Gamba de lungime medie, bine proporționată cu lungimea trenului posterior. Jareti bine angulati (aproximativ 140 grade). Metatarsiene scurte, paralele, perpendiculare pe sol. Labe cu degete scurte, strânse și arcuite. Unghii negre.

Aluri:

Alurile au o importanță deosebită, atât pentru performanțele câinelui, cât și pentru aspectul său. Pasul este elastic, elegant, suplu, degajat și acoperă mult teren. Membrele anterioare se deplasează în față cât mai mult posibil. Cele posterioare dau impulsul necesar pentru amploarea și elasticitatea mișcării. Câinele pășește simultan cu membrul anterior de pe o parte și cu cel posterior de pe partea opusă. Spatele, ligamentele și articulațiile sunt rezistente.

Piele:

Pielea este perfect întinsă pe corp și bine pigmentată.

Roba:

  • Textură: păr de acoperire scurt, tare și culcat pe piele, cu desime egală pe toată suprafața corpului. Nu este admisă prezența subparului.
  • Culoare: negru sau maro, cu marcaje de foc bine pronunțate și perfect delimitate. Marcajele sunt plasate pe bot, pe obraji și sub ochi, pe gât, pe prostern (două pete), pe metacarp și metatars, pe labe, pe fața internă a coapselor, în jurul anusului și pe proeminența feselor.

Talie:

  • Înălțime la greabăn: masculi 68-72 cm, femele 63-68 cm. Pentru ambele sexe, talia medie este apreciată.
  • Greutate: masculi 40-45 kg, femele 32-35 kg.

Defecte:

Orice abatere față de cele de mai sus constituie un defect. Fiecare defect se va penaliza în funcție de mărimea respectivei abateri.

  • Aspect general: Dimorfism sexual slab marcat, lipsă de substanță, exemplar prea ușor, exemplar prea greu, prea înalt pe picioare, osatură slabă.
  • Cap: prea puternic, prea îngust, prea lung, stop puternic marcat sau prea șters, craniu boltit, mandibula slab dezvoltată, ochi rotunzi, ochi proeminenți sau prea adânciți în orbite, ochi de culoare deschisă, obraji proeminenți, buze flasce, comisură buzelor evazată, urechi prinse prea sus sau prea jos.
  • Gât: scurt sau prea lung (dizarmonic), acoperit cu piele cutată, gât excesiv arcuit (gât de cerb).
  • Trunchi: spate moale, crupă teșită, spate înșeuat, spinare de crap, coaste plate, torace „în butoi”, piept insuficient coborât sau prea îngust, spate prea lung, piept insuficient dezvoltat, coada prinsă prea sus sau prea jos, linie inferioară insuficient ascendentă sau prea ascendentă (tip ogar).
  • Membre: angulatii prea închise sau prea deschise, ieșite în exterior. Poziția și lungimea oaselor și articulațiilor incompatibile cu prevederile Standardului, defecte de aplomb, degete insuficient dezvoltate, degete răsfirate, unghii de culoare deschisă.
  • Roba: Marcaje și pete de foc, prea deschise sau insuficient delimitate, de culoare neomogenă, masca de culoare prea închisă, pete mari, negre pe membre, pete prea slab marcate sau prea întinse pe piept, păr lung, moale, tern, sau ondulat, zone depigmentate, păr zburlit (mai ales pe trunchi), subpar vizibil.
  • Comportament/caracter: absența echilibrului psihic, nivel de excitabilitate prea crescut sau prea scăzut.
  • Talie: o abatere de ±2 cm scade calificativul cu o treaptă.
  • Aluri: mers neregulat, sacadat.

Defecte eliminatorii:

  • Aspect general: lipsa marcată a caracterelor sexuale.
  • Ochi: galbeni, heterocromie.
  • Dantura: prognatism, mușcătura în clește, dinți lipsă.
  • Roba: pete albe, păr evident mai lung, păr ondulat, păr foarte rar sau zone alopecice.
  • Caracter: câine sperios, nervos, sau agresiv.
  • Talie: abatere mai mare de ±2 cm.

Notă: Masculii trebuie să aibă două testicule, ambele dezvoltate normal și complet coborâte în scrot.

Articol trimis de Adrian Bucur,  dobermann-club.ro

Foto: pixabay.com