Lupii Albi (Ciobănescul Alb Elvețian)

Ciobănescul Alb Elvețian se adaptează în orice mediu și se simte la fel de bine într-un apartament ca și într-o curte. „El este foarte jucăuș, dar poate rămâne, la fel de bine, așezat calm la picioarele dumneavoastră, când luați masă la restaurant”, afirmă Joannes Kraakman, un cunoscut crescător.

Rase de câini - câinele Ciobănesc Alb Elvețian
Câinele Ciobănesc Alb Elvețian

Ciobănescul Alb are nevoie de exerciții, ca orice altă rasă. Zilnic două plimbări, la ore regulate, sunt suficiente. Și dacă nu rămâne singur mult timp, totul este în regulă. Pentru a-i păstra frumusețea părului, este suficient să fie periat zilnic. Chiar dacă este alb, nu se murdărește prea ușor și pare că se curăță singur de murdărie. Ciobănescul Alb este înzestrat de natură cu o sănătate de fier. Cu spatele lui ferm și crupa dreaptă, Ciobănescul Alb nu este predispus la displazie coxo-femurală, așa cum se întâmplă cel mai frecvent în cazul raselor de talie mijlocie și mare.

Hrana uscată este, bineînțeles, recomandată. „Ciobănescul Alb nu este foarte mâncăcios. El mănâncă atât cât are nevoie și lasă restul, chiar dacă e plin castronul. Trebuie să mănânce de două ori pe zi, o treime dimineața și restul seara, ca să se evite torsiunea de stomac”, explică tot Joannes Kraakman. E un câine care vrea cu orice preț să-i facă pe plac stăpânului, motiv pentru care poate fi dresat foarte ușor.

Același crescător afirmă că acest câine „este mai degrabă unul de companie decât de muncă. El este mai puțin bun pentru atac decât Ciobănescul German.” Explicația este că, timp de decenii, aptitudinile de pază și de protecție nu au fost un criteriu de selecție, ba chiar s-au preferat exemplarele cât mai sociabile și mai blânde. Nu este nevoie să fie pedepsit, pentru că are un instinct de dominare puțin dezvoltat, spre deosebire de alte rase, și este ascultător pentru că dorește să-i facă plăcere stăpânului.

Acest câine calm și echilibrat este și un companion perfect pentru copii. Este sociabil și se înțelege bine chiar și cu celelalte animale: pisici, cai și alți câini. El este un bun câine de familie, vigilent, și nu trebuie să fie agresiv. Este plin de temperament, fără să fie nervos, știe să-și demonstreze dragostea și fidelitatea față de membrii familiei, fără să fie agasant. În situații neașteptate se arată mai degrabă prudent și reținut, decât curios sau agresiv.

Articol oferit de: Titus-Cristian Constantin

Foto: pixabay.com