Despre câinele ghid în viața unui nevăzător

Câinii ghid sunt câini de asistență pregătiți pentru a duce persoanele nevăzătoare și cu deficiențe de vedere în jurul obstacolelor.
Chiar dacă câinii pot fi instruiți pentru a traversa diferite obstacole, ei nu sunt capabili  să interpreteze semnele stradale. Omul face îndrumarea, bazată pe competențele dobândite prin antrenamentul de mobilitate anterior. În mai multe țări, câinii ghid, împreună cu majoritatea câinilor de serviciu și de auz, sunt scutiți de reglementări împotriva prezenței animalelor în locuri precum restaurantele și transportul public.

Studiile arată că deținerea un animal de companie sau un animal de terapie oferă efecte pozitive psihologice, sociale și fiziologice.

Câinii ghid vin în special cu o varietate de beneficii și ajutor în multe feluri. Ei dau persoanei care nu vede, mai multă încredere, prietenie și siguranță. Nevăzătorii care folosesc câinii ghid au sporit încrederea în ceea ce privește viața zilnică și sunt mângâiați de un prieten constant.

Îngrijirea oferită de un câine ghid ajută la reducerea anxietății, a depresiei și a singurătății. Deoarece animalele oferă sprijin, securitate și companie, stresul este redus, ceea ce la rândul său îmbunătățește sănătatea cardiovasculară. „O serie de studii identifică proprietatea animalelor de companie ca un factor în recuperarea îmbunătățită de boală și de îmbunătățirea sănătății în general”.

Câinii ghid ușurează deplasarea, ceea ce duce la obținerea mai multor exerciții fizice sau a mersului mai mult. Oamenii sunt mai dispuși să meargă în anumite locuri și să simtă un sentiment de independență. Întâlnirea cu oamenii și socializarea este mai ușoară, iar oamenii au mai multe șanse să ofere ajutor unui nevăzător atunci când este prezent un animal de serviciu. Animalele pot duce, de asemenea, la o interacțiune crescută cu alte persoane. Animalele sunt văzute ca „spărgători de gheață” la o conversație cu ceva despre care să vorbim.

În multe cazuri, câinii ghid oferă o experiență care schimbă viața. Ei sunt mai avantajoși decât bastoanele lungi atunci când cineva se află într-un loc necunoscut. Animalul dirijează calea cea dreaptă, în loc să se răsucească în jur, întrebându-se dacă s-ar putea să se lovească în ceva.

Câinii ghid fac experiența nevăzătorului mai relaxantă. Ajungând de la punctul A la punctul B, folosind un câine ghid este mult mai rapid și mai sigur. Proprietarii de câini de conducere împărtășesc o legătură specială cu animalul lor. Mulți spun că animalul este un membru al familiei și că se duc la animalul lor pentru confort și sprijin. Animalul nu este privit ca un animal de lucru, ci mai degrabă ca un prieten loial.  Cu toate acestea, este important să ne amintim că, câinii de ghidare sunt animale de serviciu și nu ar trebui să fie distrași sau tratați ca un animal normal în timp ce lucrează.

Leave a Reply