Activitatea nocturnă excesivă a pisicii și cum poate fi remediată situația

Noaptea, când în mod normal toți oamenii și toate animalele dorm, unele pisici sunt mai active și mai vioaie ca niciodată. Acest comportament în cele mai multe cazuri se manifestă în cazul pisicilor ai căror stăpâni nu sunt acasă în timpul zilei; fiind singure, marea majoritate a timpului o petrec odihnindu-se, de aceea ziua lor practic începe odată cu întoarcerea stăpânilor acasă. Cum pisicilor le place să doarmă este posibil să fie active doar câteva ore pe zi, de când stăpânul a venit și și-a îndeplinit activitățile zilnice până în momentul în care acesta se culcă. Pisicile care ridică probleme sunt acelea care pe timpul nopții sunt foarte active și pot deranja atât stăpânii cât și vecinii sau pot evada din casă și se pot rătăci.

Comportamentul acestor pisici se manifestă prin zgomote puternice, mieunat excesiv, trântesc sau strică obiectele din jur, își atacă, zgârie sau mușcă stăpânii în timp ce aceștia dorm etc. Unii stăpâni, în dorința de a liniști pisica o hrănesc pe timpul nopții sau îi acordă câteva minute de atenție în speranța că aceasta se va liniști; acest comportament din păcate nu este adecvat.

Ce ar trebui să facem pentru a liniști pisica pe timpul nopții?

În primul rând trebuie să acordați mai multă atenție programului pisicii. Obișnuiți-vă și obișnuiți pisica să fie mult mai activă pe timpul zilei și în primele ore ale serii, până în momentul în care dumneavoastră vreți să vă odihniți. Programul ei de odihnă trebuie să înceapă odată cu al dumneavoastră. Dacă îi veți acorda atenția cuvenită și vă veți jucă cu ea în timpul în care sunteți acasă atunci va fi mai se odihi pe tot parcursul nopții. Obișnuiți fără mâncare pe orelor dumneavoastră de odihnă. Să petreceți mai mult timp cu pisica nu înseamnă să o lăsați să doarmă în brașele dumneavoastră în timp ce vă uitați la televizor sau aveți alte activități statice, creați-i activități cât mai solicitante din punct de vedere fizic.

Dacă obișnuiți să dormiți cu pisica în același pat sau în aceeași cameră este momentul să îi schimbați locul de odihnă. Amenajați un alt loc din casă, cât mai departe de dormitorul dumneavoastră unde să se odihnească. Nu-i lăsați la îndemână mâncare pe parcursul nopții, nu faceți decât să o obișnuiți să stea trează. Dacă aveți posibilitatea amenajați un loc în care să aibă oportunitatea să se joace, să se cațere, să fie cât mai ocupată până când obosește.

Unele pisici, atunci când sunt ignorate, încep să miaune foarte tare, nu o băgați în seamă și nici nu o lăsați să intre în dormitor; va înțelege că dacă face zgomot primește atenție și va continua cu acest obicei.

În cazul în care credeți că este absolut necesar ca pisica să doarmă în aceeași cameră cu dumneavoastră țineți minte că trebuie să o ignorați în momentele în care vreți să vă odihniți dar ea are chef de joacă. Dacă comportamentul ei ajunge la un punct în care nu mai poate fi ignorat se poate recurge la pedeapsă. În cazul pisicilor metoda pedepsirii este destul de dificilă din mai multe motive:

  • dacă corecția este mai blândă atunci pisica va înțelege că vreți să vă jucați cu ea nicidecum să o pedepsiți deci comportamentul va rămâne neschimbat;
  • pe de altă parte dacă pedeapsa este prea dură pisica va deveni anxioasă, îi va fi frică de stăpân sau va deveni agresivă față de acesta.

Atunci când este necesară folosirea unei metode de corecție a comportamentului aceasta trebuie să se realizeze fără contactul direct dintre stăpân și pisică, un bun exemplu este folosirea spary-urilor pe bază de apă; când pisica este prea activă la o oră nepotrivită și se apropie de dumneavoastră cu intenția de a se juca și de a i se acorda atenție folosiți un astfel de spray; este bine știut că pisicilor nu le place apa și astfel se va îndepărta de dumneavoastră.

Dacă nu reușiți să îi adaptați comportamentul atunci se poate recurge și la tratament medicamentos, medicul poate prescrie pastile care vor ajuta pisica să doarmă. În general aceste pastile se administrează doar pentru câteva nopți până când pisica se va obișnui să doarmă atunci când și dumneavoastră faceți același lucru.

Andreea P.
Junior Editor
Animalutze.COM

Leave a Reply