Cum administrăm medicamente reptilelor

Să administrezi medicamente reptilelor poate fi o adevărată provocare, în primul rând pentru că medicamentele nu se pot ascunde în manacare pentru că unele reptile nu au nevoie de mâncare zilnic și pentru că circulația sângelui lor este diferită față de cea a altor animale și pot apărea probleme din cauza unor anumite medicamente. Sângele în partea inferioară a corpului circulă prin rinichi și ficat și apoi în restul organismului, din această cauză poate apărea eliminarea medicamentelor injectate în partea inferioară a corpului înainte ca acestea să aibă un efect asupra organismului. Din acest motiv se recomandă ca medicamentele să fie injectate în partea superioară a corpului, înaintea rinichilor.

Metode de administrare a medicamentelor

  • Pe cale orală – aceasta nu este o metodă des folosită pentru a administra medicamente reptilelor. Se poate administra reptilelor care mănâncă zilnic și care nu detectează medicamentul în mâncare, astfel de reptile sunt iguanele. Medicamentele pe cale orală se pot administra și cu ajutorul unei siringi, dar, trebuie avută multă grijă pentru a nu provoca leziuni la nivelul cavității bucale, nu forțați animalul să deschidă gura.
  • Prin injectare – aceasta este cea mai comună metodă de administrare a medicamentelor. Medicamentele injectabile se administrează doar sub piele sau în mușchi, în funcție de tipul fiecărei reptile. Dacă doriți să administrați medicamentele injectabile personal este recomandat ca pentru început să urmăriți cum procedează medicul veterinar.

Administrarea injecției subcutanat (sub piele) se face cel mai des pe partea dorsală a corpului. Unele reptile sunt puternice și câteodată pot fi agresive din cauza durerii, este mai bine ca o a doua persoană să țină animalul nemișcat în timp se i se injectează medicamentul.
– Administrarea injecției intramuscular ( în mușchi) este cea mai comună metodă de administrare a medicamentelor la reptile precum șerpi sau șopârle. Injecția se face pe oricare din mușchii aflați de-o parte și de altă a coloanei vertebrale.

Andreea P.
Senior Editor
Animalutze.COM