Cu câinele la înot

În zilele călduroase nu e nimic mai răcoritor ca o repriză de înot într-o piscină sau în mare. Dar dacă va hotărâri să mergeți la înot, vă lăsați câinele acasă? Poate ar trebui să vă gândiți mai bine și să luați patrupedul cu dumneavoastră. Totuși, în cazul în care alegeți să mergeți însoțiți de câine trebuie să vă asigurați că animalul se va bucura de apă într-un mod lipsit de pericole.

Unii câini nu știu să înoate. Aceste animale își vor folosi decât picioarele din față atunci când sunt în apă. În consecință, partea din spate se va scufunda iar câinele va ajunge într-o poziție verticală și va fi din ce în ce mai panicat. Unele rase au o constituție a corpului care îi ajută să se deplaseze cu ușurință prin apă, în timp ce altele întâmpină dificultăți atunci când înoată. Totuși, aproape orice câine poate fi învățat măcar să tolereze apa, dacă nu chiar să se bucure de ea.

Unele rase, precum Bichon Maltese, sunt capabile să înoate dar sunt și predispuse la reumatism, artrită și răceli, care pot fi intensificate de petrecerea timpului în apă. Câinii cu un corp îndesat și picioare scurte, precum Bulldog sau Mops, au probleme în a pluti. Pentru aceste rase cea mai bună alegerea este o vestă de salvare. Un astfel de accesoriu, creat special pentru câini, face animalul mai vizibil, îl ține la suprafață și ajută foarte mult la controlarea și ridicarea patrupedului din apă în cazul unei situații neașteptate. O vestă de salvare pentru câine este foarte importantă și dacă animalul călătorește cu stăpânul sau într-o ambarcațiune. Astfel, în cazul în care câinele cade peste bord, poate fi găsit și salvat în timp.

Kely Armstrong, un dresor specializat în antrenarea câinilor pentru înot, are mai multe sfaturi pentru oamenii care vor să se bucure de apă alături de patrupedele lor: „Nu vă așteptați ca animalul să se descurce perfect la înot. Trebuie să vă păstrați o atitudine pozitivă și să nu vă simțiți frustrat dacă animalul pare că nu se simte foarte bine în apă. Unii câini vor intra în apă fără ezitare, chiar de prima dată când sunt duși să înoate, dar mulți vor avea nevoie de ajutor din partea prietenilor. Este bine ca animalul să fie obișnuit în mod treptat cu apa. Stăpânul îl poate încuraja și sprijini în primele reprize de înot”.

În cazul în care câinele nu este obișnuit cu înotul, trebuie să mergeți într-o zonă mai puțin agitată. Ca și copiii, câinii pot deveni speriați și confuzi atunci când se află într-un loc gălăgios și este foarte multă activitate în jurul lor. Trebuie să îl calmați și să vă concentrați asupra lecției de înot. Dacă animalul nu arată că vrea să intre în apă, trebuie să îl încurajați să încerce, folosindu-vă de jucări și recompense. Dacă, însă, câinele nu vrea deloc să se ude, nu îl forțați. Chiar și atunci când animalul poartă o vestă de salvare, stăpânul trebuie să îi susțină corpul în apă, până când câinele va începe să dea din lăbuțe și se va simți confortabil.

Un câine se poate distra de minune când înoată într-o piscină, însă ar putea întâmpina dificultăți atunci când va dori să iasă din apă. Stăpânul poate ridica animalul din apă cu ajutorul vestei de salvare sau îi poate indica patrupedului treptele piscinei. Oriunde ar înota câinele, proprietarul trebuie întotdeauna să fie atent la semnele de oboseală ale animalului. Respirația greoaie sau mișcarea agitată pot indică faptul că patrupedul a obosit. De asemenea, este foarte important ca stăpânii să fie mereu atenți pentru ca animalul să nu înoate prea departe și să se piardă. La sfârșitul „bălăcelii” nu lăsați blana patrupedului să se usuce de la sine. După fiecare repriză de înot, clătiți blana patrupedului și ștergeți-o energic cu un prosop pentru a se usca cât mai bine.

Mihail Grigore
Foto: Public Domain