Orezul în alimentația câinelui

Orezul este un aliment excelent pentru alimentația câinelui, fiind ușor digerabil și bogat în substanțe nutritive; deși conținutul de proteină al orezului este mai scăzut decât cel al grâului și a altor cereale, faptul că este ușor digerabil (întrucât nu conține gluten) și nu are dezavantajele generate de digestia greoaie a acestora, îl face să fie alimentul de bază care, alături de carne și legume, în proporția corespunzătoare, asigură necesarul zilnic de substanțe nutritive (vitamine, tiamină, niacină, riboflavină) al câinelui.

Orezul este disponibil în mai multe varietăți – cu bob scurt, mediu sau lung, decorticat sau nedecorticat – deoarece prin decorticare orezul își pierde o parte din nutrienți este recomandabil să utilizăm pentru hrana câinelui varianta nedecorticata; din păcate, se găsește mai greu, în general în supermarketuri. Straturile exterioare ale orezului (cojile) conțin vitamina B1, B2 și minerale.

Orezul constituie, de asemenea, pe lângă conținutul de amino-acizi esențiali, o importantă sursă de carbohidrați, care furnizează energia necesară ca organismul câinelui să funcționeze la parametri optimi.

Prepararea orezului

Orezul destinat alimentației câinelui trebuie bine fiert. Astfel, veți utiliza o oală de dimensiuni mari, în care veți pune orezul și apa necesară, pe care o veți schimba de 2-3 ori în timpul fierberii. Orezul este făcut când bobul este moale și umflat și dacă, sfărâmat între degete, se transformă ușor într-o pastă.

Ultima apă în care a fiert orezul se scurge și orezul se spală sub un jet de apă rece. În cazul în care câinele are diaree sau scaun cu o consistență prea redusă, nu este necesară scurgerea apei în care a fiert orezul, deoarece aceasta are proprietatea de a ajuta la producerea scaunelor consistente. În cazul în care câinele nu are diaree sau scaune moi și îi administrați orezul nescurs de apă în care a fiert, riscați ca animalul să se constipe.

Astfel pregătit, în orezul fiert se amestecă restul ingredientelor care vor alcătui masa câinelui (carne fiartă și puțină zeamă de carne, brânză, ouă, legume fierte sau crude, mărunțite sau date prin răzătoare). Se poate fierbe încă o dată împreună cu ingredientele adăugate sau se poate servi ca atare, în ambele cazuri după ce s-a răcit și a ajuns la temperatura camerei.

Nu lăsați orezul (și nici un fel de mâncare preparată în casă) mai mult de 2-3 ore în vasul câinelui întrucât, mai ales în zilele calde de vară, se acrește. Este de altfel indicat ca mâncarea neconsumată la o masă să fie luată imediat din vasul câinelui și păstrată în frigider, de unde se poate servi mai târziu, după ce a fost în prealabil, cu 20-30 de minute înainte, scoasă din frigider pentru a reveni la temperatura camerei.