Controlul medical anual – o rutină sănătoasă

Sfârșitul anului este perioada în care facem bilanțul asupra realizărilor și eșecurilor de peste an, asupra acțiunilor benefice sau mai puțin benefice din timpul anului și planurile pentru anul următor.

Dacă tot sunteți în perioada în care “trageți linie”, este un moment prielnic să stabiliți o programare la veterinar pentru câinele dumneavoastră.

Un control anual amănunțit “din vârful nasului până în vârful cozii”, este o bună ocazie de a stabili starea generală de sănătate a câinelui și de a-i pune medicului diferite întrebări pe care ori nu ați avut timp să le puneți în timpul anului, ori de care pur și simplu ați uitat.

Dacă dumneavoastră nu ați observat cele câteva kilograme în plus pe care câinele le-a “câștigat” sau cele câteva porțiuni de piele unde blana a căzut, cu siguranță medicul le va observa; de asemenea, vă poate prescrie vaccinurile care trebuie administrate; tot acum este un bun moment să reveniți asupra tuturor întrebărilor și nelămuririlor pe care le aveți-de aceea, este bine să vă faceți pe îndelete o listă pe care să o dați medicului.

Dacă prietenul dumneavoastră canin nu mai este pui și totuși nu renunță la obiceiuri ca mâncatul plantelor de apartament sau rosul covoarelor, este bine să nu neglijați acest aspect și să întrebați ce e de făcut pentru a fi scutiți pe viitor de astfel de evenimente ce par amuzante, dar de fapt nu vă produc decât cheltuieli suplimentare și eventuale probleme de sănătate câinelui dumneavoastră.

Dacă în urma acestui control “din vârful nasului până în vârful cozii” câinele dumneavoastră este apatic și obosit, nu vă speriați-este o reacție normală după o zi încărcată în care a fost examinat mai mult ca de obicei; tot ce are nevoie este să se odihnească.

Andreea P.
Junior Editor
Animalutze.COM