Comportamentul deviant la câine

Marea majoritate a proprietarilor unui câine întâlnesc probleme din cele mai diverse în comportamentul câinilor lor; o mare parte din ele par destul de amuzante la prima vedere, dar nu și pentru stăpân, care trebuie să-și dezvețe câinele să se poarte într-un anume fel.

Dacă câinele sapă gropi, încearcă să-și prindă coada, se tăvălește în gunoi etc. ocazional, comportamentul lui este unul absolut normal; dacă însă face aceste lucruri în mod constant atunci există o problemă de comportament care trebuie rezolvată.

Problemele de comportament se pot transmite și genetic în funcție de rasă; de exemplu, Bull Terrier-ul englez este cunoscut ca un câine care aleargă în jurul cozii, la început poate părea amuzant dar dacă acest obicei nu este înlăturat din comportamentul lui va ajunge să-și alerge coada în mod constant oprindu-se doar în momentul în care este oboist foarte tare și reluându-și această activitate imediat cum s-a odihnit.

Problemele de comportament pot apărea că urmare a unor acțiuni învățate de la stăpân, dar pe care câinele le aplică în cu totul alte ocazii decât în cele potrivite, de exemplu vă învățați câinele să nu sară sau să latre atunci când musafirii intră la dumneavoastră în casă și pentru asta îl lăudați sau îl recompensați cu un biscuite sau alt aliment care lui îi place, cu timpul s-ar putea să observați că nu se va mai bucura și nu va mai lătra nici când veniți dumneavoastră acasă, câinele se comportă astfel pentru a primi laudele sau recompensă.

Acesta este un exemplu de comportament deviant simplu, cele mai multe comportamente deviante sunt de obicei o combinație între comportamentul dobândit și cel învățat: comportament dominant, agresiv, submisiv, anxios etc.

Ce puteți face pentru a evita comportamentul deviant?

  • Un prim pas este acela de a vă documenta asupra tipurilor de comportament întâlnite la câini
  • Încercați să vă impuneți prin fermitate, dar nu folosind forța sau agresivitatea
  • Căutați sursa acestui comportament, de exemplu dacă câinele devine agresiv când cineva îi ia jucăria preferată cumpărați mai multe jucării asemănătoare, astfel nu-i va simți lipsa celei preferate și cu timpul își va schimba comportamentul
  • Câinele trebuie să știe că nu trebuie să asculte numai de o persoană din casă, ci de toate.
  • Medicul veterinar trebuie să știe cu exactitate ce tip de comportament are câinele, cu siguranță cunoaște mai multe metode decât dumneavoastră de a-l dezvăța sau vă poate recomanda un dresor în cazuri mai dificile.
  • După cum știți câinii și lupii au un comportament asemănător, așa cum în haitele de lupi există un conducător așa și câinele trebuie să știe că în familia în care trăiește nu el este cel care conduce, ci că el trebuie să asculte de cel care conduce.

Andreea P.
Junior Editor
Animalutze.COM