Ajutor! Câinele meu e agresiv fără a fi provocat

Să vezi doi câini bătându-se este în același timp o imagine terifiantă cât și un pericol dacă încerci să-i despărți, dar este periculos și să-i lăsăm să se bată, pentru că se pot răni sau, în anumite situații, chiar omorî unul pe celălalt. O “bataie” în joacă între câini este ceva absolut normal, dar în momentul în care câinele dumneavoastră este prea agresiv este momentul să luați măsuri.

Agresivitatea față de alte animale este de obicei o consecință a unei insuficiențe socializări în perioada de creștere a cățelului (lipsa unui număr constant și suficient de contacte cu câini, alte animale și oameni) și a unui tratament neadecvat (pedepse corporale, câinele stă prea mult timp singur, în casă sau pe lanț în curte etc.)

În general masculii sunt cei au un comportament agresiv și nu atacă decât alți masculi; în cazuri extrem de rare un câine mascul va ataca o femelă sau un pui.

Ce este de făcut ?

Când mergeți cu câinele la plimbare, nu-l lăsați liber, o lesă e necesară pentru a-l putea imobiliza în caz că devine agresiv față de alți câini. Nu evitați contactul cu ceilalți câini, dar fiți atent și nu-i lăsați lesă prea largă, întâlnind alți câini care nu sunt agresivi cu timpul nu va mai fi nici el foarte agresiv.

Pentru a-i înfrâna comportamentul agresiv, câinele trebuie pedepsit, dar în nici un caz nu-l loviți, dacă este absolut necesar, puteți să-l trageți de lesă mai puternic. Țineți minte că durerea fizică exacerbează acest tip de comportament deviant, întrucât câinele va asocia apariția unui câine străin cu aceasta.

Câinele trebuie pedepsit când nu se comportă adecvat, dar trebuie și recompensat când se comportă cum trebuie, în primul rând trebuie să-i arătați că sunteți mândru de el și să-l lăudați, să-l recompensați cu mâncarea preferată și în al doilea rând trebuie să-l lăsați în compania câinilor cu care-i face plăcere să se joace. Este de preferat să cunoașteți câinii respectivi și să știți că sunt prietenoși.

Aveți răbdare cu câinele, mergeți în fiecare zi cu el în parcuri unde poate întâlni alți câini, trebuie să învețe să se joace, nu să fie agresiv; repetând aceste plimbări zilnice veți avea cele mai bune rezultate. Deoarece cel mai adesea masculii atacă alți masculi, încercați întâi să-l puneți în contact cu femele sau cu pui.

Pentru a diminua comportamentul agresiv anumite persoane recurg la proceduri aplicate de către medicul veterinar, cum ar fi castrarea – această metodă poate funcționa în anumite cazuri, atunci când agresivitatea se datorează intenției câinelui de a-și proteja teritoriul însă, în cazul câinilor nesocializați această metodă poate fi inutilă.

De asemenea, există tratamente homeopatice care recomandă introducerea în mâncare a unor substanțe care produc o stare de confort și de liniște ( ex.levănțica).

Andreea P.
Junior Editor
Animalutze.COM