Obișnuirea cu botniță

Acest accesoriu canin incomod (și, în cazul câinilor bine educați și socializați, inutil) este, în locuri publice și pentru anumite rase, obligatoriu prin lege. Astfel, vrând, nevrând, va trebui să vă obișnuiți câinele să accepte și să suporte incomoda botniță, pentru a nu vă confrunta cu situații neplăcute.

Obișnuirea câinelui cu acest accesoriu restrictiv poate fi foarte dificilă, dând dureri de cap stăpânului (care este conștient că botnița va trebui să fie acceptată de voie, de nevoie de către câine) și enervând la culme câinele, care, pe lângă faptul că o percepe că pe o restricționare a posibilităților sale de apărare și comunicare (prin obstrucția botului), va deveni, cu fiecare încercare nereușită, mai încăpățânat și mai reticent în a o accepta.

Obișnuirea cățeilor cu botniță nu ar trebui să fie totuși o problemă prea dificilă, în cazul în care cățeii sunt la o vârstă fragedă (de la 3-4 luni până la 6-7 luni) – tot ce se cere de la stăpân este o doză sporită de răbdare. În schimb, obișnuirea unui câine adult cu acest accesoriu nenatural poate fi o adevărată aventură, care, pe lângă răbdarea de care spuneam mai sus, cere și prelungirea etapelor de exerciții recomandate mai jos cu 2 până la 4 săptămâni, în funcție de temperamentul câinelui și de dorința sa obișnuită (sau nu) de a-i face stăpânului pe plac. Astfel, un câine cu temperament submisiv va fi mult mai ușor de învățat să suporte botnița decât un câine cu temperament dominant.

Etapele descrise mai jos trebuie parcurse în ordinea expusă; nu se trece la o etapă superioară până când câinele nu trece complet și cu brio prin exercițiile presupuse de etapa anterioară.

Pentru început, aveți nevoie de o botniță; pentru primele etape cel puțin, recomandăm botnițele “simbolice”, din material textil moale, ca acelea care se folosesc în cabinetele veterinare pentru legarea botului câinilor înainte de o intervenție care ar putea fi dureroasă pentru câine, ca să prevină eventualele reacții agresive ale câinelui la durere. Aceste botnițe sunt mai ușoare și mai ușor de suportat la început, în comparație cu botnițele grele, cu bare metalice. Dacă prietenul dumneavoastră canin nu este în general agresiv și vă bazați pe acest lucru, sau dacă este de talie mai mică și considerați că în situații limită nu are forța necesară pentru a rupe botnița textilă, vă puteți rezuma la folosirea acesteia, chiar și în locuri publice.

Etapa 1 – Câinele face cunoștință cu noul accesoriu

Cca. 1 săptămână

Începeți această etapă prin a-i da câinelui să miroasă botnița. Lăsați-l să o studieze. Puteți să o lăsați undeva la vedere, în casă, în așa fel încât câinele să se obișnuiască cu prezența ei și să nu o asocieze cu ceva neplăcut. De fiecare dată când manifestă interes față de botniță și se apropie de ea ca să o miroasă, recompensați-l cu o gustare (un biscuite sau altceva ce câinele apreciază) și cu o mângâiere, pentru ca animalutzul să înceapă să asocieze botnița cu un eveniment pozitiv – recompensa alimentară și mângâierea.

Etapă 2 – “Joaca” cu botnița

Cca. 1 săptămână

După ce câinele începe să se apropie cu interes de botniță în așteptarea gustării, luați ca “in joaca” botniță și așezați-o pe botul câinelui fără a o lega și scoateți-o imediat, după care oferiți câinelui gustarea pe care o așteaptă și mângâierile de rigoare. Continuați până când nu își mai retrage, instinctiv, botul. Când câinele acceptă “jocul” cu plăcere puteți trece la etapa următoare.

Etapa 3 – Din ce în ce mai mult timp cu botniță legată

Cca. 2-4 săptămâni, prelungind zilnic cu 1 minut intervalul în care câinele stă cu botnița pe bot.

De această dată veți lega botnița, apoi o veți dezlega. În următoarea zi, lăsați botnița legată cca 1 minut pe botul câinelui, mângâindu-l în acest timp. Dacă încearcă să-și retragă botul, scoateți botniță și dați câinelui gustarea așteptată. Continuați exercițiile adăugând câte un minut numai dacă prietenul dumneavoastră suportă botniță fără a încerca să-și retragă botul. În timp, veți putea lasă botnița pe botul câinelui pe perioade mai lungi, timp în care este recomandabil să vă jucați cu el, în așa fel încât să uite, măcar parțial, de botniță, și să asocieze purtarea acesteia cu un eveniment pozitiv, în cazul de față, jocul.

Etapa 4 – Botnița “adevărată”

(numai în cazul în care considerați că este necesară)

Repetați etapele descrise mai sus, scăzând timpul alocat fiecăreia la jumătate și alternând botnița textilă cu cea metalică.