Akita este o rasă de câini originară din zonele muntoase din nordul Japoniei. În multe țări sunt recunoscute două rase de Akita, cea americană și cea japoneză, însă diferențele dintre exemplarele celor două râse sunt destul de mici. Akita este considerat câinele național al Japoniei și un monument natural în țara de origine. În trecut erau foarte prețuiți, chiar venerați, și doar nobilii puteau deține un astfel de câine. Erau folosiți ca gărzi imperiale, la vânătoarea de urși și mistreți.
Istorie
Istoria japoneză descrie strămoșii câinelui Akita, rasa Matagi, ca fiind una dintre cele mai vechi rase de câini din zonă. Exemplarele de astăzi își au originea în partea de nord a insulei Honshu, în regiunea Akita (de aici și numele rasei). Analize ale ADN-ului acestor câini au demostrat că Akita este una dintre cele mai vechi rase de câini domesticiți, fiind foarte aproapiati, din punct de vedere genetic, de lupi. În timpul celui de-al doilea război mondial numărul câinilor din rasa Akita a scăzut considerabil din cauza lipsei hrănii și pentru că autoritățile japoneze au hotărât folosirea blănii tuturor câinilor (mai puțin ciobănești germani) la realizarea uniformelor militare.
În anii de după război, rasa și-a revenit ca număr prin efortul și devoțiunea câtorva crescători. Soldații americani aflați în Japonia au îndrăgit câinele și au adus mai multe exemplare în Statele Unite ale Americii. De la mijlocul secolului al XX-lea, Akita Inu (japonez) și American Akita au început să se diferențieze tot mai mult. În timp ce crescătorii japonezi s-au concentrat asupra păstrării caracteristicilor rasei originale, crescătorii americani au urmărit modificarea câinilor prin încrucișarea cu alte rase.
Aspect
Akita este un câine cu constituție robustă, masivă. Ochii sunt mici, de formă ușor triunghiulară, de culoare brun-închisă. Botul este ascuțit și puternic iar urechile sunt înguste, groase, de formă triunghiulară și sunt ridicate. Câinii din rasa Akita au o blană dublă, impermeabilă. Partea exterioară a blănii este aspră și dreaptă iar cea interioară este deasă, moale și apropiată de corp. Părul pe cap, picioare și urechi este scurt, în timp ce părul pe coadă este lung și des. De obicei năpârlesc de două ori pe an.
Exemplarele mature au o înălțime între 60 și 66 cm. Femelele pot cântări până la 45 de kg în timp ce masculii pot ajunge și la 55 de kg. Akita Inu nu are decât cinci culori recunoscute ale blănii: roșu, cafeniu, galben-susan, brindle sau pur alb. În cazul câinilor din rasa American Akita toate culorile sunt permise. Akita au nevoie de îngrijire suplimentară a blănii.
Temperament
Câinii din rasa Akita sunt foarte inteligenți, neînfricați și spontani. Sunt foarte loiali față de stăpânii lor dar sunt destul de distanți și precauți cu străinii. Au reputația de a fi uneori agresivi față de persoanele pe care nu le cunosc. Sunt extrem de protectivi cu familia, teritoriul și mâncarea lor. Akita arată destul de multă agresivitate față de alți câini sau animale de casă însă aceste caracteristici pot fi evitate prin familiarizarea încă de mici cu alte animale. Sunt niște câini de pază foarte buni, deși nu latră foarte mult.
Akita au nevoie de foarte multă atenție și nu sunt recomandați oamenilor singuri, inactivi sau care nu au mai avut un câine înainte. Pentru că sunt foarte inteligenți, Akita se plictisesc repede și, ca rezultat, pot deveni destul de stricători dacă nu sunt ținuți ocupați. Acești câini au nevoie de o socializare și de un dresaj intense.
Este extrem de important ca animalul să știe cine îi este stăpân pentru că, în caz contrar, va ataca. Nu răspund bine la dresajul bazat pe violență ci au nevoie de răbdare, corectitudine și fermitate. Câinii din rasa Akita preferă să fie curați, așa că se ințeleg foarte bine cu regulile de comportament din casă.
Sănătate
Câinii Akita trăiesc, în medie, zece ani. Cea mai întâlnită cauză a mortalității la acești câini este cancerul. În timpul vieții această rasă este predispusă la boli procum displazia de șold, probleme cu ochii, lupus sau hipotiroidism.
O altă afecțiune întâlnită la Akita o reprezintă GDV (dilatația gastrică, cu sau fără torsiune) – o problemă a sistemului digestiv, cauzată de gaz în exces aflat în stomac. Aceasta este o problemă ce trebuie rezolvată rapid și intervenția de specialitate este esențială. Simptome ale acestei afecțiuni pot fi: disconfort sau durere la nivelul abdomenului manifestată prin negăsirea unei poziții confortabile sau scheunat, depresie, dificultăți în respirație, salivare abundentă sau încercări nereușite de a vomita.
Utilitate
Akita sunt folosiți ca animal de terapie, de pază și, nu în ultimul rând, ca fidel companion. Un câine din rasa Akita nu are nevoie de mișcare prea multă, sunt destul de activi și în casă. Adoră să se joace cu membrii familiei dar poate deveni plictisit și stricător dacă este lăsat singur pentru perioade lungi de timp. Se bucură de plimbarea zilnică dar este foarte important să fie bine ținut ferm în lesă și să se evite întâlnirile cu alți câini. Nu este foarte bine adaptat la viața de apartament și se simte cel mai bine într-o casă cu o curte mare, împrejmuită.
Mihail Grigore
foto: pixabay.com