Chihuahua – cel mai mic câine din lume

Chihuahua cel mai mic câine din lume
Câinele Chihuahua

Câinii din rasă Chihuahua sunt încadrați în categoria „Companion and Toy” iar numele rasei provine de la cel mai mare stat care intră în componența Mexicului, locul de origine al acestor patrupede. Ajutați de statură, câinii Chihuahua pot fi transportați cu ușurință și se adaptează foarte repede la noi locuri. Deși reprezintă o rasă destul de veche, câinii Chihuahua au devenit foarte populari doar în secolul al XX-lea.

Istorie

Atât folclorul local cât și descoperirile arheologice atestă faptul că rasa de câini Chihuahua își are originile în Mexic. Una dintre cele mai acceptate teorii despre apariția rasei spune că acești câini sunt urmașii rasei Techichi, animalele de companie preferate ale civilizației Toltec din Mexic. Datele istorice arată că Techichi vânau în haită și au apărut în secolul al IX-lea. În momentul în care civilizația Toltec a fost cucerită de azteci, aceștia din urmă au crezut că Techichi aveau puteri mistice. Dacă aspectul era asemănător cu al câinilor Chihuahua de azi, Techichi erau mult mai mari decât rasa modernă. Se crede că primii Chihuahua au apărut după ce câinii Techichi au fost încrucișați cu patrupedele de mici dimensiuni aduse în America de Sud de către conchistadorii spanioli. Chihuahua, cel mai mic câine din lume, a devenit o rasă foarte populară în Statele Unite ale Americii, fiind recunoscută de Kennel Club-ul American în anul 1904.

Aspect

Chihuahua este recunoscut ca fiind unul dintre cei mai mici câini din lume iar standardele rasei nu menționează o înălțime anume pentru exemplare. Ca rezultat, înălțimea acestor câini variază mult mai mult decât în cazul celorlalte rase. Un Chihuahua poate cântări între 1 și 2.5 kilograme. Corpul unui Chihuahua este destul de solid și bine modelat pentru statura pitică. Capul este în formă de măr, urechile sunt mari, cu vârfurile ușor rotunjite. Câinii din această rasă se încadrează în două varietăți: cu păr lung și păr scurt. Chihuahua cu blană lungă au un guler bogat și fire lungi de păr pe urechi și pe coadă. Varietatea cu păr scurt are o blană lucioasă, bine lipită de corp. În ceea ce privește culorile, acestea includ negru, albastru, alb, roșcat cu pete albe sau închise la culoare.

Temperament

Câinii din rasa Chihuahua sunt foarte devotați și nu se atașează de obicei decât de o persoană din familie. Majoritatea exemplarelor pot deveni destul de geloase când persoana favorită primește atenție. Sunt foarte curajoși și protectori cu stăpânii lor. Se bucură foarte mult de atenția acordată. Chihuahua sunt suspicioși cu străinii și foarte buni pentru pază. Rasa nu este foarte recomandată pentru familiile cu copii mici sau alte animale de casă pentru că aceste patrupede sunt destul de impulsive. Totuși, câinii Chihuahua se înțeleg foarte bine cu exemplarele din aceeași rasă. Atunci când se simt amenințați câinii din rasa Chihuahua nu vor ezita și vor încerca să muște. Pentru că sunt foarte încăpățânate, aceste patrupede pot avea de suferit în urma unui conflict cu un câine mai mare. Îndreptarea comportamentului deviant se face destul de ușor pentru că acești câini răspund foarte bine la dresaj.

Caracteristici

Chihuahua, cel mai mic câine din lume, este un câine ideal pentru viața la apartament, nefiind gălăgios. Toată mișcarea de care are nevoie un Chihuahua se poate face înăuntru prin diverse jocuri. În cazul acestor câini, o hăinuță este necesară în perioadele umede și reci. Perierea blănii nu trebuie făcută regulat decât în cazul exemplarelor cu păr lung. Chihuahua trăiesc în medie 15 ani iar femelele nasc de obicei maxim trei pui la o singură sarcină. Unele dintre cele mai întâlnite probleme de sănătate ale câinilor Chihuahua sunt neinchiderea completă a cerului gurii, excesul de apă la nivelul creierului și dezvoltarea incompletă a măduvei spinării.

Mihail Grigore
Foto: Public Domain