Clasificarea porcușorilor de guineea după tipul de blană

Porcușorii de guineea cu blană scurtă se diferențiază între ei prin culoarea acesteia. Blana este scurtă și deasă având aceeași lungime pe tot corpul.

Culorile în funcție de rase sunt următoarele:

 • negru – Self Black
 • ciocolatiu – Self Chocolate
 • liliachiu – Self Lilac
 • bej – Self Beije
 • albastru – Self Blue sau Self Grey
 • cafeniu – Self Coffe
 • roșu – Self Red
 • auriu – Self Golden
 • auriu, cu ochi de culoare închisă – Self Dark – Eyed Golden
 • șofran – Self Saffron
 • crem – Self Crem
 • galben – Self Buff alb – Self White
 • alb, cu ochi de culoare închisă – Self Dark – Eyed White

Blana scurtă cu rozete (vârtejuri)

În funcție de rasă blana prezintă diverse particularități

Abisinian – blana este scurtă și aspră, având centre multiple, așezate simetric pe corp în formă de rozetă. Blana porcușorului abisinian pare ciufulită datorită vârtejurilor.

American cu creastă – este bicolor cu vârtej situat pe cap, în frunte. Culoarea rozetei este obligatoriu albă față de corpul colorat.

Englez cu creastă – este unicolor, cu vârtej situat pe cap, în frunte. Fiind unicolor vârtejul are aceeași culoare cu blana corpului.

Varietăți de blană

Rex – blana este scurtă, deasă și cârlionțată. Puiul nou născut are blana asemănătoare mielului, la vârsta de 5-8 luni devenind permanentă, ușor aspră dar elastică. Mai multe gene diferite pot determina apariția acestui tip de blană, blănurile fiind asemănătoare între ele. Două variante ale acestui tip de blana sunt standardizate: Rex european și Rex american, cel american fiind cunoscut sub numele de Teddy US. Porcușor cu blană asemănătoare se găsește și în Suedia și poartă numele de Curly. O a patra variantă a acestui tip de blană a apărut în Elveția, blana lui diferă de celelalte variante de Rex, el având blană semilungă, nu scurtă.

Sheltie (Silkie) – blana crește pe spate, fața fiind vizibilă. Nu are vârtejuri. Părul crește în așa fel încât nu are cărare de-a lungul spatelui. În părțile laterale ale corpului blana are aceeași lungime, trena fiind mai lungă. În condiții speciale de îngrijire blana poate crește foarte lungă.

Coronet – blana este lungă având un vârtej pe cap, în frunte. Provine din combinarea unui Sheltie cu un Crested, blana fiind asemănătoare celei Sheltie.

Peruvian – blana este lungă, mătăsoasă, având două vârtejuri așezate simetric pe ambele părți ale șoldului. Pe cap părul îi cade în față iar în jurul corpului formează o perdea, acoperind în totalitate corpul porcușorului. Trena este deasă datorită celor două rozete situate pe șolduri.

Texel – provine din combinarea unui Rex cu un Sheltie. Are blana lungă, deasă și cârlionțată, fiind moale și elastică la palpare. În părțile laterale ale corpului blana va avea aceeași lungime, trena fiind mai lungă. Cărarea pe spate este vizibilă.

Merino – provine din combinarea unui Texel cu un Coronet, are blana lungă și ondulată, având un vârtej în frunte.

Alpaca – este un Peruvian cu blana lungă, ondulată. Provine din combinarea unui Texel cu un Peruvian, locul și numărul rozetelor fiind identice cu cel al rasei peruvian.

Angora – are blana lungă, seamănă cu un Peruvian dar are mult mai multe rozete pe corp. La aceasta rozetele trebuie să fie așezate simetric pe corp, iar cele două rozete situate pe ambele părți ale șoldului sunt obligatorii.

Mohair – are blana lungă ondulată, seamănă cu rasa Alpaca, dar cu mai multe rozete pe corp. Rozetele trebuie să fie așezate simetric pe corp, cele două rozete pe șolduri sunt obligatorii. Se poate spune că rasa Mohair este varianta cârlionțată a rasei Angora.

Andreea P.
Senior Editor
Animalutze.COM
Bibliografie: www.gemon.ro