Varietăți de culoare a blănii

Ca orice alt mamifer cu blană, și la porcușorii de guineea se disting o serie de varietăți de culoare.

Porcușorii de guineea se regăsesc printre speciile care prezintă o gamă largă de rase, variații coloristice și lungime a firului de păr, prezentând practic toate variantele posibile. Astfel, există și o varietate de porcușori de guineea care nu au blană deloc, situație apărută nu în urmă selecției efectuate de către crescători, cum ar fi de așteptat, ci în urmă unei mutații spontane care a produs exemplare complet lipsite de păr.

Această varietate, „Baldwin”, este foarte rară și destul de nouă, apărută în San Diego (California, USA) în 1994; puii se nasc acoperiți cu blană, ca orice purcel de guineea obișnuit, dar își pierd tot părul înainte de a depăși vârsta de o lună. Mai există o varietate de purcei de guineea golași, care au păr numai pe piciorușe și pe cap (o creastă), apăruți tot în urma unei mutații spontane la cobaii cosangvinizați în laborator, în 1979; această varietate prezintă imunodeficiență, fiind foarte predispuși astfel la îmbolnăviri. Deși sunt în continuare reproduși pentru a fi crescuți ca animale de companie, acești purcei de guineea, datorită sensibilității lor aparte și ușurinței cu care se îmbolnăvesc și mor, nu sunt recomandați decât pentru crescătorii cu experiență.

De standardele aplicabile porcușorilor de guineea se ocupă în principal clubul britanic „National Cavy Club”; cu toate acestea, în funcție de țară, standardele prezintă ușoare diferențe, deși principiile de bază rămân aceleași.

Cele mai des întâlnite tipuri de blană sunt cele cu păr scurt și lung, cu colorit variat pe care îl vom descrie pe larg, în ordine alfabetică, mai jos.

A – agouti (aguti), agouti solid, Argintiu, Albino

Varietatea „Agouti” (sau „Aguti”) stă la originea tuturor variațiilor de culoare existente la porcușorii de guineea; firul de păr caracteristic pentru varietatea „Agouti” este bicolor, prezentând, pe lungimea sa, o combinație aleatoare de două culori. Poziționarea celor două culori de-a lungul firului de păr nu are o ordine anume; culoarea A se poate regăsi la bază sau la vârful firului de păr, îmbrățișând, precedând sau urmând culorii B. Astfel, aspectul blănii unui purce lde guineea Agouti este înspicat, datorită îmbinării celor două culori. Ventral, această varietate de culoare prezintă o caracteristică interesantă-culoarea dominantă a părului de pe burtă unui porcușor de guineea agouti este exact culoarea prezentată de vârful firelor de păr de pe restul corpului; astfel, dacă vârful firelor de păr din blană unui porcușor de guineea este auriu, pe burtă blană va fi aurie, chiar dacă a două culoare este, de exemplu, brun-roșcat. Această particularitate, de a prelua ventral una dintre culorile prezente de-a lungul firului de păr se regăsește și la porcușorii de guineea din varietatea „Argintiu”.

Excepție de la regula de mai sus o face varietatea „Solid Agouti”, la care coloritul ventral este identic cu restul blănii.

Varietatea „Argintiu” este de fapt un „Agouti” la care culorile sunt pastelate, deschise, oarecum mai șterse, ca și cum blana ar fi fost spălată de mai multe ori și „s-a dus” culoarea. Reflexele blănii „argente” sunt fumurii-argintii. În plus, la varietatea „Argintiu” ochii sunt roșii.

Albino este o varietate de culoare care apare ca o anomalie genetică; porcușorii de guineea albinoși sunt complet albi, cu pielea, nașul și degetele de la piciorușe roz deschis. De asemenea, ochii unui astfel de purceluș de guineea sunt roz.

B – Bicolor, Brindle

Varietatea Bicoloră de blană la porcușorii de guineea presupune prezența pe corpul porcușorului, sub formă de pete mai mici sau mai mari, a oricărei combinații de două culori în afară de combinația roșcat cu negru, care are o denumire specifică („tortoiseshell” sau „torție”); de asemenea, în combinația de două culori, pentru a se încadra la varietatea „bicolor”, porcușorul nu trebuie sa aibă culoarea albă, aceasta, la rândul ei, fiind, în funcție de alte caracteristici, câte o varietate distinctă (Roan, Dutch). Astfel, culorile care pot alcătui combinațiile posibile pentru varietatea bicolor a blănii porcușorilor de guineea sunt: argintiu, gri, ciocolatiu, brun, crem etc.

Varietatea „Brindle” constă într-o răspândire amestecată și în proporții aproximativ egale a firelor de păr roșcate și a celor negre; blana pare vopsită „în suvitze”, părul roșcat alternând cu părul negru. A nu se confunda cu varietatea „Agouti”-la Agouti culorile sunt prezente pe același fir de păr; la Bicolor fiecare fir de păr are aceeași culoare de la rădăcină până la vârf.

D – Dalmatian, Dutch

Varietatea „Dalmațian”, cum sugerează și denumirea, este caracterizată de prezența de picouri de o anumită culoare pe un fundal de culoare albă. Picourile pot fi de orice culoare, de la negru la brun, roșcat și crem, în orice nuanță, dar se preferă nuanțele cât mai închise. Altă caracteristică a acestei varietăți de culoare este aceea că aceeași culoare prezentă pe corp sub formă de picățele trebuie să se regăsească pe picioarele și capul purcelului de guineea. Purceii de guineea din aceasta varietate de culoare vor avea, de asemenea, pe cap, o dungă albă, care practic va marca linia mediană a botului, uneori prelungită până pe frunte.

Varietatea „Dutch” este caracterizată prin prezența unui șablon specific de poziționare a culorii pe fond alb. Astfel, purceii de guineea din varietatea Dutch vor avea jumătatea posterioară a corpului îmbrăcată într-o culoare, ca și cum porcușorul ar fi fost cufundat în vopsea, și aceeași culoare se va regăsi dispusă cât mai simetric de o parte și de altă a capului, acoperind o zonă a cărei dimensiune variază, dar care include zona ochilor, obrajii și urechile. Cele două pete de pe cap pot fi unite în zonă occipitală dar ele trebuie să fie despărțite în rest de o pată de culoare albă dinspre nas către frunte.

H – Himalayan

Varietatea Himalayana descrie coloritul porcușorilor de guineea similar cu cel al pisicilor siameze-astfel, dinspre fundalul deschis la culoare al corpului către extremități blana se închide în degrade, ajungând ciocolatie sau argintie-fumurie, pigmentarea mai închisă fiind prezentă pe membrele anterioare și posterioare, pe cap, inclusiv pe urechi până pe vârful nasului.

J – Japonez

Varietatea Japoneză reprezintă după unii autori, ca și Brindle-ul, o variație a varietății Torție, caracteristic pentru porcușorul de guineea cu colorit japonez fiind faptul că are dungi alternând roșcat cu negru pe tot corpul.

R – Roan

Varietatea Roan reprezintă un purcel de guineea cu blană în două culori, dintre care una este cea albă. Culorile sunt distribuite în amestec marmorat pe toată suprafața corpului, excepție făcând capul, acoperit complet de culoarea mai închisă, linia mediană fiind albă, pornind dinspre nas și terminându-se în frunte. De asemenea, extremitățile (picioarele) sunt și ele colorate în culoarea mai închisă.

S – Satin, Solid (Self, uni)

Varietatea Satin este impropriu încadrată la variații de culoare, întrucât se referă în special la textura blănii, care este alcătuită din fire de păr mai moi, mai subțiri și mai strălucitoare, cu „ape”, care dau blănii un aspect mătăsos, satinat. Această variație de textură poate apărea la toate tipurile de culori și combinații posibile la purceii de guineea.

Un purcel de guineea din varietatea Self (solid) prezintă aceeași culoare pe tot corpul, fără prezența altor culori. Culorile „solide” posibile variază de la negru, ciocolatiu, brun, brun-roșcat, roșcat (roșu), crem (bej), auriu, șofran (galben), liliachiu (cenușiu deschis) și albastru (cenușiu).

T – Tricolor, Tortoiseshell, Tortoiseshell & white

La varietatea „Tricolor” se încadrează toate combinațiile de două culori (în afară de roșcat și negru, care aparțin de varietatea specială Tortoiseshell & white) și alb. Cele două culori pot fi diferite sau pot fi nuanțe ale aceleiași culori (de exemplu, un cobai pe a cărui blană, pe lângă alb, se regăsesc culorile brun-roșcat și roșcat-cafeniu deschis se consideră tricolor) sau coloritul tricolor poate fi obținut din combinația a două culori solide și una agouti (de exemplu, alb, cenușiu și agouti).

Tortoiseshell (Torție) este o varietate de culoare compusă strict din culorile negru și roșcat, dispuse sub formă de pete relativ rectangulare de dimensiuni apropiate, al căror contur, la un exemplar ideal, marchează linia mediană a spatelui, de-a lungul coloanei vertebrale a porcușorului de guineea. Varietatea se numește „tortoiseshell” (carapace de broască țestoasă) deoarece atât formă petelor (rectangulară) cât și dispunerea acestora amintește de plăcile care alcătuiesc carapacea broaștelor țestoase. Un purcel de guineea din varietatea Tortoiseshell (Torție) pare îmbrăcat într-o haină cusută din petece de două culori, ca o tablă de șah ale cărei pătrate albe sunt roșiatice.

Tortoiseshell & white este o varietate cu aceleași caracteristici ca ale varietății Tortoiseshell, cu mențiunea că, pe lângă petecele negre și roșcate, se evidențiază și petece de culoare albă. Dispunerea pe corp a petelor este similară cu situația varietății Tortoiseshell, prin pete rectangulare de dimensiuni apropiate care marchează linia mediană longitudinală a spatelui.

Articol scris de: Messa
Web Content Admin
Animalutze.COM
Foto: Xandert