Mușcatul nu este o manifestare naturală a păsărilor, așa că este important să stabiliți cu exactitate dacă pasărea vă mușca sau doar vă ciupește ușor pentru a vă atrage atenția. De cele mai multe ori, pasărea își folosește ciocul în scopuri lipsite de agresivitate, utilizându-l ca pe o a treia „mână” sau pentru a testa rezistența unei crengi pe care urmează să se așeze.
Proprietarii de păsări pot confunda ușor adevărata mușcătură cu folosirea inofensivă a ciocului. În timp ce o ciupitură nu este foarte plăcută, o mușcătură adevărată poate fi de-a dreptul dureroasă, lăsând o rană adâncă. Trebuie să învățați semnalele de avertizare pe care vi le transmite pasărea (pupile dilatate sau pene ridicate) pentru a putea anticipa mușcătura înaripatei. De fapt, mare parte dintre măsurile pe care le luați se referă mai mult la evitarea mușcăturilor decât la corectarea comportamentului păsării.
Există mai multe motive pentru care o pasăre alege să muște:
- În sălbăticie, păsările zboară departe de zonele în care se simt în pericol. În captivitate, înaripatele nu mai au această variantă și aleg să se apere sau să-și protejeze căminul sau partenera folosindu-se de mușcături.
- Dacă v-ați făcut obiceiul de a pune pasărea înapoi în colivie în cazul în care a mușcat, animalul de companie va ști că de fiecare dată când vrea să doarmă sau să mănânce în colivie tot ce trebuie să facă este să muște pe cineva. Încercați să învățați pasărea altă metodă prin care să ceară întoarcerea în cușcă. Puteți să o învățați comenzi precum „înapoi acasă”, spunând cuvintele de fiecare dată când puneți pasărea în colivie. Dacă aveți o pasăre care vorbește, aceasta poate fi învățată să spună atunci când vrea să fie adusă înapoi în cușcă. Odată ce și-a exprimat dorința, respectați-o pentru a întări legătura dintre comandă și gest.
- Atunci când pasărea nu se simte bine și nu vrea să iasă din colivie, s-ar putea să muște mână care încearcă să o scoată din casa ei. Câteodată, păsările doresc să fie lăsate singure (ca și oamenii) și dacă nu este cazul vreunei urgențe, ar trebui să respectați dorința înaripatei.
- În cazul în care doar vrea să „testeze” degetul pe care urmează să se așeze iar proprietarul se retrage brusc, pasărea va încerca să se agațe de deget pentru a-l „imobiliza”. Învățați pasărea să se așeze pe un băț când vreți să o scoateți din colivie sau deschideți cușca și așteptați ca înaripata să iasă singură. Dacă pasărea nu vrea nicicum să iasă, folosiți un prosop pentru a o înfășură și scoate în siguranță.
După ce ați utilizat prosopul de câteva ori puteți să îi oferiți vizibil și varianta să urce singură pe mână dumneavoastră. Păsările înțeleg surprinzător de mult din ceea ce comunicăm și dacă îi arătați prosopul într-o mână și îi prezentați celălalt braț, multe înaripate vor alege să se urce pe mâna dumneavoastră. - Păsărilor le plac manifestările energice și dacă ați țipat de durere după ce ați fost mușcat, înaripata s-ar putea să va mai muște doar pentru a vă vedea și auzi reacția. Dacă pasărea v-a mușcat, nu reacționați violent. S-ar putea să fie dificil să vă păstrați calmul când sângerați, însă spuneți doar un „nu” ferm și așezați pasărea în colivie sau pe un suport înainte de a vă îngriji rana.