Ce presupune adopția unui căine matur

Motivele pentru care vă puteți găsi în situația de a adopta un câine adult sunt diverse, dar în general, fie găsiți pe stradă un câine pierdut de către stăpânii săi, fie vă impresionează un maidanez simpatic, fie doriți să participați la diversele programe de salvare a câinilor fără stăpân și alegeți unul dintre sutele de câini din adăposturi. Indiferent care este motivul pentru care doriți să adoptați un câine adult, trebuie să fiți siguri că luați decizia în cunoștință de cauză. Astfel, vă vom prezenta mai jos argumentele pro și contra adopției unui câine matur.

ARGUMENTE PRO

Câinii adulți aflați în situația în care fie și-au pierdut stăpânul, fie au trecut prin orice altă traumă pe care o presupune viața pe străzi sunt în general dornici de siguranță și afecțiune. În cazul în care „își găsesc omul potrivit”, care să le poată oferi un adăpost corespunzător, hrană și mai ales căldură și afecțiune, acești câini se atașează profund de stăpân și îi oferă tot devotamentul de care sunt capabili.

În același timp, prin adopția unui câine fără stăpân, puteți fi siguri că ați salvat o viață care, în alte condiții, ar fi putut fi compromisă fie de un posibil accident, fie de o campanie desfășurată de edili și ați împiedicat îngroșarea rândurilor de câini vagabonzi din orașul în care trăiți.

ARGUMENTE CONTRA

Un câine adult este deja „format” din punctul de vedere al comportamentului; trebuie să luați în calcul faptul că nu cunoașteți nimic din trecutul lui – nu știți dacă a fost sau nu educat sau socializat, nu știți dacă, deși blând față de oameni în general, nu are manifestări agresive față de alte animale și/sau față de copii, nu îi cunoașteți reacțiile față de diverse situații (teama de tunete, teama de apă, bicicliști etc.).

De asemenea, nu cunoașteți nimic despre starea reală de sănătate a câinelui în cauză. În general câinii găsiți pe stradă suferă, datorită proastei alimentații, de diverse afecțiuni ale aparatului digestiv care se tratează foarte greu sau, în multe cazuri, nu pot fi vindecate complet.

Articol de: A.S.