Ce este ciclul nitrogenului?

Gândiți-vă la acvariul dumneavoastră ca la un mini-ecosistem care evoluează ciclic, prin simplul fapt că atât peștii și plantele, cât și o mulțime de bacterii, își desfășoară procesele vitale în acest spațiu restrâns, fără contact direct cu lumea din afară.

Ciclul nitrogenului este unul dintre procesele care au loc în acvarii și este cel mai important, întrucât de „dirijarea” lui corectă depind viața și sănătatea populației acvariului dumneavoastră. Peștii și alte organisme (de multe ori invizibile cu ochiul liber, dar prezente în acvariu-bacteriile) produc toxine a căror concentrație poate deveni fatală.

Cea mai importantă toxină produsă în acvarii este amoniacul (NH3), eliberat în apă direct prin respirația peștilor și indirect prin producerea de urină și excremente. În același timp, procesele de descompunere a mâncării neconsumate și a plantelor moarte, precum și bacteriile, sunt o sursă secundară, dar la fel de importantă, de amoniac.

Vestea bună este că amoniacul este descompus de către o bacterie (nitrosomonas) într-un compus mai puțin toxic-NO2 (nitrit)-care, la rândul sau, este descompus în continuare în nitrat (NO3) de către bacteria nitrobacter, astfel reducându-se concentrațiile nocive din acvariu la un nivel tolerabil de către pești.

Ciclul nitrogenului este, în esența, interdependența între:

  • apariția amoniacului (NH3) în acvariu;
  • descompunerea lui în nitrit (NO2) de către bacteria nitrosomonas (proces care necesită 7-10 zile);
  • descompunerea nitritului în nitrat (NO3) de către bacteria nitrobacter (17-19 zile).

De notat faptul că, odată umplut prima oară cu apă declorinată, acvariul este, practic, un mediu steril – în absența peștilor, a plantelor și a bacteriilor care descompun materiile moarte, nu se produce amoniac. Astfel, pentru a începe ciclul nitrogenului în acvariu, trebuie ca în acesta să fie introduși 1-4 pești, dintr-o specie mai rezistentă, care să înceapă ciclul nitrogenului și să și supraviețuiască procesului.

Odată primul ciclu al nitrogenului încheiat, se începe înlocuirea săptămânală a apei din acvariu cu apă declorinată (aproximativ 10-15 % din cantitatea totală) și se pot adaugă 1-2 pești noi în acvariu.

Articol de: A.S.