Amenajarea unui acvariu

În primul rând trebuie să știți că un acvariu plantat are nevoie de substrat. Substratul se pune pe fundul acvariului și principalul sau rol este cel de suport pentru plante. Acesta ar trebui să aibă o grosime de 5-7 cm pentru a permite rădăcinilor plantelor să se dezvolte în voie. În substrat se acumulează resturile de mâncare și excrementele de pești care joacă rol de nutrienți pentru plante.

Substratul poate fi format din pietriș, nisip sau turbă acoperită cu nisip. Nu folosiți doar nisip sau pietriș foarte fin deoarece acesta sufocă rădăcinile plantelor și nu permite pătrunderea diferitelor reziduri care pot avea rol de nutrienți. De asemena nu folosiți pietriș calcaros deoarece crește duritatea apei. Cel mai simplu mod de a vedea dacă pietrișul este calcaros este testul cu oțet. Dacă pietrișul este calcaros, când este atins de oțet are loc o reacție chimică ușor de recunoscut. Pietrișurile și pietrele calcaroase se folosesc doar în acvariile cu cichlidele africane, deoarece acestea preferă o apă mai dură.

Cel mai obișnuit substrat și cel mai ușor de înteținut este cel din pietriș fin(cât bobul de orez care) deoarece se curăță destul de ușor și nu acumulează foarte multe reziduri. În acest tip de substrat plantele se dezvoltă destul de bine dar e indicat ca din când în când să mai adăugăm nutrienți din comerț care au rol important în dezvoltarea sănătoasă a plantelor noastre. Modul de aranjare al substratului poate depinde de gusturi dar variantă consacrată ar fi în pantă. Adică substratul să aibă grosimea mai mică în față (2-3 cm -e chestie de estetică) și să crească spre spatele acvariului.

Decorarea acvariului

Înainte de a începe să decorați acvariul cu diferite obiecte care se găsesc la tarabele vânzătorilor, gândiți-vă că ceea ce aveți în casă este un colț din natură care ar trebui să fie o copie fidelă după aceasta. De aceea nu vă recomand castelele, scafandrii, scoicile din plastic și alte nebunii care se mai găsesc prin comerț.

Acvariul e un colț din natură, iar în natură principalele elemente de decor sunt plantele, pietrele și lemnele. De aceea și în acvariul nostru putem să punem și să aranjăm diferite pietre, să formăm grote sau pereți care să dea peștilor senzația de siguranță. Un pește care nu are plante sau diferite elemente de decor după care să se poată ascunde e un pește stresat care se poate îmbolnăvi ușor. În lipsa pietrelor sau a plantelor se pot folosi și givece sparte din lut ars sau ceramică, cărămizi, jumătăți de nucă de cocos (curățate bine și fierte).

Plantele sunt cea mai importantă componentă de decor și cea mai frumoasă deopotrivă. Așa cum există plante de uscat de toate dimensiunile, formele și culorile, așa există și plante adaptate mediului acvatic. Există plante considerate pentru începători care cresc fără a avea nevoie de condiții speciale și plante pentru avansați care cresc doar dacă le oferim un mediu prielnic. Plantele au în general nevoie de substrat dar există și plante de suprafață – exemplu: ceratopteris thalictroides, riccia. Pe lângă substrat plantele au nevoie de o lumină corespunzătoare timp de 8-12 ore pe zi, de CO2 care este produs de pești dar se poate adaugă prin metode artificiale dacă vreți plante superbe și substanțe nutritive care se găsesc sub formă lichida, de pastile etc.

Înainte de a cumpără o plantă trebuie să aveți grijă și de unde o cumpărați. Pe frunzele plantelor se pot transporta icre de melci sau diferite bacterii care pot îmbolnăvi peștii.

Lumina

Fie că optați pentru un acvariu plantat fie că optați pentru unul neplantat, veți găsi necesară existența unei surse de lumină deasupra acvariului. În general în acvaristică se folosesc neoanele deoarece consumă mai puțin și degajă mai puțină căldură.

Dacă nu țineți plante și aveți un acvariu axat pe pești atunci puteți să folosiți ce tip de neon vă place atât timp cât nu orbiți peștii. Un neon special făcut pentru a evidenția culorile peștilor este Phillips Aquarelle.

Dacă vreți să aveți un acvariu plantat atunci tipul de neon de care aveți nevoie este cel cu lumină caldă (galbenă).

Dacă acvariul este prea mic și nu găsiți neoane cu dimensiunea potrivită, puteți folosi la fel de bine becuri economice cu lumină caldă. Dar în general, la un acvariu serios se folosesc neoanele de marcă. Cea mai bună variantă pentru plante este lumina dată de neoanele Philips TLD 830. Aceste neoane au un raport calitate preț foarte bun. Ca alternativă la Philips ar fi și Osram Fluora dar tot modelul cu lumină caldă. Pe piață mai există diferite mărci de neoane, depinde numai de buzunar și de dorința voastră de a experimenta. Dacă nu vreți să folosiți o rețetă sigură puteți încerca alte mărci și observa rezultatele. Cantitatea minimă pentru un acvariu plantat este de 0,5 Watti/litru dar dacă vreți să puteți ține și plante pretențioase atunci se recomandă chiar și 1 W/litru. Compensarea unei lumini mai puțin puternice se poate face prin montarea de suprafețe reflectorizante, care să reflecte lumină spre suprafață apei.

Capacul

Capacul poate fi considerat și el un echipament, dar nu e unul indispensabil și de aceea i-am dedicat o rubrică specială. Un acvariu nu are nevoie obligatoriu de capac dar există câteva funcționalități care îl fac necesar de multe ori. Reprezintă suport pentru becurile sau neoanele care iluminează acvariul, nu permite evaporarea apei la fel de ușor, nu permite peștilor să săra din acvariu. Acesta poate fi cumpărat dar se găsesc la dimensiuni fixe și sunt destul de scumpe -300-400 RON sau poate fi confecționat din diferite materiale.

Materialele din care se poate confecționa un capac sunt: parchetul laminat, lambriurile din lemn sau pvc, plexiglass și chiar sticlă. Cel mai ușor de confecționat și cel mai indicat este cel făcut din lambriuri de pvc. Acestea sunt ușoare, rezistente la apă și se lipesc cu sper glue. Mai ușor de atât nu există. Capacele de obicei au o ușiță mai mică sau mai mare pe unde hrănim peștii sau facem anumite lucruri care necesită să umblăm în acvariu fără a ridica tot capacul.

Standul (suportul pe care stă acvariul)

Fie că avem un acvariu mic sau unul foarte mare aveam nevoie de un loc unde să-l punem. Dacă nu-i găsim nici un loc pe mobila deja existentă în casă datorită dimesiunilor sau greutății atunci trebuie să-i construim un stand. Acesta poate fi făcut din PAL pentru acvariile de mici dimensiuni, din lemn acoperit cu pal pentru cele de dminesiuni medii, iar pentru cele de peste 200 de litri ar fi bine să facem un stand cu schelet din țeavă rectangulară care să ne ofere sigranta că va rezista în timp.

Întreținerea acvariului

Pentru a avea un acvariu cu pești și plante sănătoase, cu apă curată și fără alge trebuie să respectăm câteva condiții. Apa din acvariu se schimbă o dată pe săptămână în proporție de 25-30% pentru a se elimina din nitriții adunați și pentru a-i păstra propietățile chimice neschimbate. În cazul unor acvarii mai aglomerate apa se poate schimba și mai des iar în cazul acvariilor cu pui poate fi schimbată și zilnic dar niciodată mai mult de 30-40% sau TOATĂ. Schimbatul apei des nu dăunează nici peștilor nici plantelor, ba chiar e benefic dacă e făcut în proporția indicată. Un schimb masiv de apa poate duce la îmbolnăvirea peștilor pentru că nu au timp să se obișnuiască cu schimbarea bruscă în chimia apei.

De obicei schimbatul apei se face cu o pompă specială cu furtun și pâlnie la un capăt cu care se curăță și fundul acvariului de resturile rămase de la mâncare peștilor sau cu excrementele acestora. Această curățare trebuie făcută temeinic, dacă se adună prea multe substanțe dăunătoare apa se împute iar peștii se îmbolnăvesc.

De asemenea pentru a nu avea probleme cu algele acvariul trebuie ferit de lumina directă a soarelui. Algele întotdeauna vor apărea într-un acvariu, acestea se depun pe tot ce înseamnă decor și chiar și pe geam. Există diferite dispozitive care curăță geamurile acvariului pentru a vedea clar peștii la orice magazin de acvaristică.

Articol furnizat de Johnny
www.acvarist.ro
Expert Editor
Animalutze.COM

Foto: Public Domain