Încălzirea și iluminarea acvariului

Încălzirea

Încălzirea acvariului se face în funcție de speciile de pești existente în el, nu toți peștii suportă aceleași temperaturi, de aceea dacă doriți să aveți mai multe specii de pești în același acvariu este bine să știți la ce temperatură trebuie încălzită apa pentru a nu alege specii care suportă temperaturi diferite.

Specii de pești și temperaturile optime

  • Cyprinidele preferă în marea lor majoritate temperaturi între 18-25 grade celsius, unele rezistând însă chiar și la 4-6 grade ( acestea pot fi ușor ținute în lacuri ornamentale).
  • Characidele se încadrează majoritar în intervalul 23-26.
  • Anabantidele preferă ape mai calde , pe intervalul 25-30.
  • Cichlidele în funcție de origine se încadrează în două grupe cele mai multe pe intervalul 24-26 unele însă necesitând 28-30.

O apă prea caldă scurtează viața maximă a peștilor. În cazul reproducerilor, temperaturile preferabile sunt cele maxime.

Scăderea necontrolată a temperaturii într-un acvariu aduce cu sine o slăbire a peștilor iar acest fapt duce ușor la îmbolnăvirea lor.

Preferați utilizarea unui încălzitor cu termostat care să aibe și o putere suficientă pentru a încălzi acvariul până la minim 27-28 grade celsius.

Pentru acvarii cu o lungime de peste 90 cm este recomandată utilizarea a două încălzitoare în scopul de a nu avea variații mari de temperatură în bazin.

Este recomandat ca încălzitorul să fie situat în curentul de apă creat de un filtru intern realizându-se astfel o omogenizare termică în acvariu.

Nu supraîncălziți un acvariu, cumpărați un încălzitor al cărui putere să fie raportată la volumul bazinului. Un acvariu cu volum mare prezintă de asemenea și o stabilitate termică mărită din cauza volumului mare de apă, variațiile fiind minore în raport cu cele din exteriorul acvariului.

Iluminarea

Un element important în aspectul unui acvariu îl constituie lumina utilizată. Este indicat ca acvariile să nu fie poziționate în așa fel încât să primească lumina din direcția nord deoarece la astfel de lumină pot crește doar plante ce necesită puțină lumină. Este indicat că acvariul să primească lumina din direcția est sau vest efectele acestei lumini făcând din acvariu un element decorativ deosebit în cameră.

Pentru procesele de asimilație plantele au nevoie de lumină din spectrul oranj-roșu, radiația verde fiind respinsă în mare măsură. Radiația roșie determină creșterea în lungime a plantei vigurozitatea fiind însă slabă. În cazul utilizării luminii albastre plantele ar fi foarte viguroase dar ar rămâne mici. Iluminatul zilnic trebuie să fie de minim 11-12 ore, este preferabilă amplasarea neonului deasupra acvariului dar în marginea anterioară.

Sursa: www.acvaristica.com