Cățelușii care întâmpină prin sărituri insistente

Pentru a vă învăța cățelul să nu sară pe picioarele dumneavoastră când ajungeți acasă este nevoie de disciplină, în special din partea stăpânului. Mai întâi, trebuie să înțelegeți de ce patrupedul sare. Contactul vizual este una dintre metodele de bază ale comunicării canine. Ochii noștri se află deasupra lor, așa că, pentru a ne întâmpina cum trebuie, câinii încearcă să ajungă la nivelul ochilor stăpânului. Săritul excesiv al câinelui ignorat sau chiar încurajat de stăpân va duce la incidente nedorite în care patrupedul matur va sări pe orice persoană pentru a-i atrage atenția.

La început, comportamentul cățelului este urmat de o îmbrățișare și demonstrații de afecțiune. Dar după primele zece dăți, săriturile cățelului devin deranjante și patrupedul este împins ușor cu piciorul. Însă pentru un câine, împinsul face parte din joacă, așa că data viitoare va sări și mai tare. Puteți încerca să îi călcați ușor labutza, să îl apucați de picioarele din față sau chiar să ridicați tonul, însă toate vor avea același efect: câinele va crede că săritul este foarte interactiv și distractiv.

Câinii care sar trebuie să învețe regula „celor patru labutze” – nu primesc niciun fel de atenție până nu stau cu toate cele patru picioare pe podea. Cea mai bună metodă de a dezvăța un cățel de săritul pe lângă dumneavoastră este să ignorați total patrupedul. Încercați timp de o săptămână să nu cedați tentației de a acorda atenție cățelului când ajungeți acasă. Este bine să aveți lângă ușa de la intrare un coș cu mingi și jucării pentru cățel. Când ajungeți acasă, aruncați una dintre jucării pentru a redirecționa atenția și energia prietenului patruped.

Dacă aveți copii, învățați-i să stea cu mâinile în sân și să se uite în sus atunci când sunt întâmpinați de săriturile cățelului. Toți membrii familiei trebuie să facă la fel până când câinele renunță să mai sară. Perseverența și munca în echipă sunt cheile corectării comportamentului animalului de companie. Dacă unul dintre membrii familiei încurajează săritul în timp ce toți ceilalți ignoră câinele, patrupedul îi va „testa” în continuare pe toți cei care intră pe ușă. De asemenea, încercați să vă instruiți oaspeții să nu permită câinelui să îi întâmpine energic.

Cățelușii sunt precum copiii, dacă cineva este entuziasmat, și ei se vor entuziasma. Dacă sunteți întâmpinați de un câine plin de energie și răspundeți cu același entuziasm, transmiteți un mesaj conform căruia comportamentul animalului este acceptabil. Cel mai bine este să luați o atitudine calmă atunci când ajungeți acasă și să nu vă salutați câinele până când și acesta s-a calmat.

Mihail Grigore
Foto: Public Domain